Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...
Był w Polsce do XVIII wieku cenionym warzywem, z którego robiono zupę. Bez buraków!! »
Po czym poznać cebule nadające się do spożycia? Po tym, czy gryzą je myszy i norniki. »
Jako pożywienia używano bulw czyśćca, najczęściej zbierano je w okresie zimy lub przedwiośnia... »
Przyspiesza gojenie stłuczeń i ran, a poza tym jest smaczny. »
Rozrywką dzieci jest zjadanie wiosną miękkiego wnętrza młodych łodyg łąkowych traw... »
Suchy początek jesieni spowodował, że grzyby nie dopisały. Czy pojawią się zimą? »
Azjaci są miłośnikami dzikich i dziwnych warzyw, wiele roślin wykorzystują jako pokarm. »
Czy wypada zjeść podarowany nam bukiet? Tak, ale potrzebna nam wiedza, które kwiaty są jadalne ;) »
Niecierpek jest rośliną jednoroczną, kwitnie w lecie. W Polsce występuje powszechnie. »
W wielu krajach pióropusznik strusi - rzadka paproć - jest jadany na co dzień. »
Wiosna to wspaniały okres na robienie fermentowanych napojów. Szczególnie z ziół!! »
Jednym z symboli zbliżającej się wielkimi krokami wiosny są wierzbowe bazie. Mało kto jednak wie... »
Rdest to kilkanaście gatunków roślin. Są jadalne, trochę podobne do szczawiu, ale niekwaśne. »
Polska zima nie rozpieszcza miłośników dzikiej kuchni. Bardzo trudno wtedy o zielone sałatki... »
To dzikie warzywo, znane jako amarantus. »