Uwielbiają go zwłaszcza dzieci. Owoce niecierpka przy dotknięciu pękają, wyrzucając swoje nasiona na odległość nawet kilku metrów. Nazwa łacińska rośliny pochodzi od noli me tangere, czyli „nie dotykaj mnie”. Dla dzieciaków, które łaciny przecież nie znają, to lepsza zabawa niż strzelanie z procy!
Niecierpek jest rośliną jednoroczną, kwitnie w lecie. W Polsce występuje powszechnie w wilgotnych lasach niecierpek pospolity (Impatiens noli-tangere) o żółtych kwiatach. Nad rzekami, w lasach i zaroślach rozprzestrzeniły się też niecierpek drobnokwiatowy – Impatiens parviflora (ze wschodniej Azji) i różowo kwitnący niecierpek himalajski (Impatiens glandulifera). Te dwa obce gatunki to tak zwane rośliny inwazyjne. Zajmują nowe miejsca, wypierając gatunki rodzime. Nie należy ich więc siać w ogródkach.
Na działkach mile widziany jest natomiast pochodzący z Afryki niecierpek waleriana (Impatiens walleriana) oraz azjatycki niecierpek balsamina (I. balsamina). Te dwa gatunki nie są inwazyjne i mogą być bezpiecznie uprawiane w ogrodach. Jako że niecierpek to roślina pospolita, warto wiedzieć, że jego kwiaty, owoce i nasiona są jadalne. Nasiona można jeść nawet na surowo. Wyglądają trochę jak sezam i mają podobny do niego smak. Można je prażyć. W górach zachodniej części prowincji Hubei w Chinach roślina ta jest nawet nazywana „dzikim sezamem” ze względu na swoje zastosowanie. Oczywiście w kuchni użyjemy tylko nasion i owoców niecierpka pospolitego oraz himalajskiego, gdyż niecierpek drobnokwiatowy jest za mały, zbyt trudny do zbierania.
Owoce przypominają z wyglądu małe fasolki szparagowe. Najlepiej zbierać te największe (3-4 cm długości) z niecierpka himalajskiego. Podczas zrywania wiele z nich pęka, ale nie trzeba się tym przejmować – będziemy mieć mieszankę zamkniętych i otwartych owoców oraz wolnych nasion.Kwiaty niecierpków mają atrakcyjne kolory – jaskrawożółty u niecierpka pospolitego i ciemnoróżowy u himalajskiego.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.