Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...
Był w Polsce do XVIII wieku cenionym warzywem, z którego robiono zupę. Bez buraków!! »
Mogą być też buciki albo baranie rogi. To nie dziecięca wyliczanka,to ludowe nazwy ziół... »
Dostojnie się prezentuje i pięknie pachnie. Można z niego zrobić nalewkę, można i perfumy... »
Po czym poznać cebule nadające się do spożycia? Po tym, czy gryzą je myszy i norniki. »
Właśnie teraz, wiosną, mają bardzo delikatny, wykwintny smak! »
Dziś kwiaty święci się głównie na Matki Boskiej Zielnej, dawniej robiono to również w Boże Ciało. »
Porzeczki to wspaniały materiał na soki, wina, konfitury. Można dodawać je do ciast albo suszyć jak rodzynki. »
Czy zastanawialiście się, dlaczego robaki nie jedzą kurek i lejkowców? »
Przyspiesza gojenie stłuczeń i ran, a poza tym jest smaczny. »
Rozrywką dzieci jest zjadanie wiosną miękkiego wnętrza młodych łodyg łąkowych traw... »
Zanim zaczęliśmy uprawiać pszenicę i inne zboża, nasi przodkowie zbierali nasiona dzikich traw. »
Kojarzy się z wiosną, miłością i pięknym aromatem, może mieć też zastosowanie kulinarne. »
Zimowe roztopy są całkiem odpowiednią chwilą na założenie ogrodu permakulturowego. »
Suchy początek jesieni spowodował, że grzyby nie dopisały. Czy pojawią się zimą? »
Miłość do gorzkich roślin z rodziny złożonych to typowa cecha kuchni śródziemnomorskiej. »
Liście lipy można jeść nie tylko wiosną, ale i przez cały sezon, choć później są one trochę łykowate. »
Azjaci są miłośnikami dzikich i dziwnych warzyw, wiele roślin wykorzystują jako pokarm. »
Czy wypada zjeść podarowany nam bukiet? Tak, ale potrzebna nam wiedza, które kwiaty są jadalne ;) »