Pokrzywa ochroni przed złym losem, a dziurawiec sprawi, że radośniej spojrzysz na świat. »
Był w Polsce do XVIII wieku cenionym warzywem, z którego robiono zupę. Bez buraków!! »
Mała, pozornie bezbronna roślinka potrafi mieć olbrzymią moc. Zbierajcie zioła!! »
Wiosna to wspaniały okres na robienie fermentowanych napojów. Szczególnie z ziół!! »
W starożytnych Chinach zarezerwowany był tylko dla cesarza i jego świty. Dziś jest już dostępny. »
Wedle rozmaitych wierzeń jajo jest prapoczątkiem wszystkiego: nieba i ziemi, słońca i księżyca... »
Jednym z symboli zbliżającej się wielkimi krokami wiosny są wierzbowe bazie. Mało kto jednak wie... »
Polska zima nie rozpieszcza miłośników dzikiej kuchni. Bardzo trudno wtedy o zielone sałatki... »
Jej nazwa pochodzi od sanskryckiego „chitra” – „nadzwyczajny”. I nie ma w tym przesady! »