Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...
Suchy początek jesieni spowodował, że grzyby nie dopisały. Czy pojawią się zimą? »
W wielu krajach pióropusznik strusi - rzadka paproć - jest jadany na co dzień. »
Przyspiesza gojenie stłuczeń i ran, a poza tym jest smaczny. »
Rozrywką dzieci jest zjadanie wiosną miękkiego wnętrza młodych łodyg łąkowych traw... »
Nopales con huevos, czyli jak zjeść kaktusa ze swojego parapetu... »
Miłość do gorzkich roślin z rodziny złożonych to typowa cecha kuchni śródziemnomorskiej. »
Mięta w postaci herbatki lub kropel uśmierza bóle brzucha i obniża gorączkę. »
Mało kto wie, że leszczyna (Corylus avellana) to prawdziwa kopalnia skarbów. »
Czy zastanawialiście się, dlaczego robaki nie jedzą kurek i lejkowców? »
Wszystko zależy od tego, czy do garnka wrzucimy muchomora rdzawego czy sromotnikowego. »
Przed zatruciem dzikimi roślinami najczęściej możemy się obronić... »
Liście lipy można jeść nie tylko wiosną, ale i przez cały sezon, choć później są one trochę łykowate. »
Marokańskie smaki i aromaty są egzotyczne... Wielkie stosy chili, kminu i innych przypraw... »
Zanim zaczęliśmy uprawiać pszenicę i inne zboża, nasi przodkowie zbierali nasiona dzikich traw. »
Wiosna to czas siania rzeżuchy. Na naszych wielkanocnych stołach pojawia się ona... »
Kojarzy się z wiosną, miłością i pięknym aromatem, może mieć też zastosowanie kulinarne. »
Mogą być też buciki albo baranie rogi. To nie dziecięca wyliczanka,to ludowe nazwy ziół... »
Dostojnie się prezentuje i pięknie pachnie. Można z niego zrobić nalewkę, można i perfumy... »