Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...
Był w Polsce do XVIII wieku cenionym warzywem, z którego robiono zupę. Bez buraków!! »
Majowe zbieranie dzikich jadalnych roślin to doskonały pomysł. Część zdobyczy można od razu wrzucić na kanapkę! »
Gotowano ją w winie, w mleku. Jadano na surowo, gdy tylko wyjrzała z ziemi. Leczyła i rozweselała. »
Mogą być też buciki albo baranie rogi. To nie dziecięca wyliczanka,to ludowe nazwy ziół... »
Dostojnie się prezentuje i pięknie pachnie. Można z niego zrobić nalewkę, można i perfumy... »
Na przełomie marca i kwietnia, wiele osób przeżywa tak zwane przesilenie wiosenne. »
Biblijny Samson, właściciel najsłynniejszych włosów, nie musiał chodzić w czapkach. »
Pokrzywa ochroni przed złym losem, a dziurawiec sprawi, że radośniej spojrzysz na świat. »
Lipcowe zioła są pomocne na dobry humor, odwagę i spokój duszy. »
Zapach kozieradki niejednego zaskoczy. A jej moc – zadziwi... »
Była wprawdzie symbolem dziewictwa, ale uchodziła też za afrodyzjak... »
Małgosia wyśniła to sobie na pachnącej poduszce. Posłuchała nocnych podszeptów intuicji i... »
Co robią dzikie zwierzęta, gdy męczy je niestrawność lub pasożyty? Sięgają po... zioła!! »
Rozrywką dzieci jest zjadanie wiosną miękkiego wnętrza młodych łodyg łąkowych traw... »
Zanim zaczęliśmy uprawiać pszenicę i inne zboża, nasi przodkowie zbierali nasiona dzikich traw. »
Kojarzy się z wiosną, miłością i pięknym aromatem, może mieć też zastosowanie kulinarne. »
Zimowe roztopy są całkiem odpowiednią chwilą na założenie ogrodu permakulturowego. »
Zabawa z promieniami z założenia powinna trwać krótko. Zbytnia zachłanność i brak zabezpieczenia kończy się cierpieniem. Sprawdź, jak ukoić i zregenerować poparzoną skórę. »
Suchy początek jesieni spowodował, że grzyby nie dopisały. Czy pojawią się zimą? »