Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...
W swoich badaniach staram się dokumentować wiedzę o miejscach, gdzie ludzie wciąż gotują potrawy z dzikich roślin. »
Pieprz syczuański ma właściwości zdrowotne i znieczulające, powstrzymuje rozmnażanie się bakterii. »
Porzeczki to wspaniały materiał na soki, wina, konfitury. Można dodawać je do ciast albo suszyć jak rodzynki. »
W maju na grzyby? To jak lepić bałwana we wrześniu, ktoś powie! Jednak prawdą jest, że grzyby można znaleźć i wiosną. »
Właśnie teraz, wiosną, mają bardzo delikatny, wykwintny smak! »
Pora pomyśleć o daniach wiosennych nie tylko z nazwy! »
Czy wypada zjeść podarowany nam bukiet? Tak, ale potrzebna nam wiedza, które kwiaty są jadalne ;) »
Przyspiesza gojenie stłuczeń i ran, a poza tym jest smaczny. »
Miłość do gorzkich roślin z rodziny złożonych to typowa cecha kuchni śródziemnomorskiej. »
Wszystko zależy od tego, czy do garnka wrzucimy muchomora rdzawego czy sromotnikowego. »
Liście lipy można jeść nie tylko wiosną, ale i przez cały sezon, choć później są one trochę łykowate. »
Mogą być też buciki albo baranie rogi. To nie dziecięca wyliczanka,to ludowe nazwy ziół... »
Dostojnie się prezentuje i pięknie pachnie. Można z niego zrobić nalewkę, można i perfumy... »
Większości z nas lebioda kojarzy się z biedą. I słusznie, bo to chwast, który ratował od głodu... »
Chyba największe kłącza mają u nas pewne piękne wodne kwiaty. »