• Preparaty zawierające siarczan glukozaminy, który jest jednym ze składników chrząstki stawowej. Hamują degenerację chrząstki i zapobiegają rozwojowi zmian zwyrodnieniowych stawów.
• Suplementy diety zawierające colostrum (wyciąg z mleka krowiego zebranego w pierwszych dniach po ocieleniu).
• Białko serwatkowe i cynk.
• Witaminy A, E, C.
• Substancje wzmacniające naczynia krwionośne, jak OPC, rutozyd, trybenozyd, diosmina.
W zapobieganiu i leczeniu chorób stawów bardzo istotna jest odpowiednio skomponowana dieta.
CO POMAGA:
• Nabiał – sery, kefiry, mleko, jogurty (nabiał to podstawowe źródło wapnia oraz białka – budulca chrząstki stawowej).
• Ryby morskie – zawierają kwasy omega-3, które poprawiają ruchomość stawów oraz łagodzą procesy zapalne.
• Siemię lniane i orzechy włoskie – dostarczają kwasy omega i witaminę E działającą przeciwzapalnie.
• Marchew, brokuły, kapusta, buraki, pietruszka, seler, por, truskawki, cytrusy, owoce dzikiej róży oraz żurawina – te warzywa i owoce to źródła antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia się stawów.
• Sok z czarnej porzeczki, winogron, aronii, zielona herbata – dostarczają korzystnych dla stawów bioflawonoidów.
• Wszelkiego rodzaju galaretki i inne produkty zawierające żelatynę.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.