Zadbaj o amortyzatory

Na wzmocnienie stawów

• Preparaty zawierające siarczan glukozaminy, który jest jednym ze składników chrząstki stawowej. Hamują degenerację chrząstki i zapobiegają rozwojowi zmian zwyrodnieniowych stawów.
• Suplementy diety zawierające colostrum (wyciąg z mleka krowiego zebranego w pierwszych dniach po ocieleniu).
• Białko serwatkowe i cynk.
• Witaminy A, E, C.
• Substancje wzmacniające naczynia krwionośne, jak OPC, rutozyd, trybenozyd, diosmina.

Co jeść, a czego nie

W zapobieganiu i leczeniu chorób stawów bardzo istotna jest odpowiednio skomponowana dieta.

CO POMAGA:
Nabiał – sery, kefiry, mleko, jogurty (nabiał to podstawowe źródło wapnia oraz białka – budulca chrząstki stawowej).
Ryby morskie – zawierają kwasy omega-3, które poprawiają ruchomość stawów oraz łagodzą procesy zapalne.
Siemię lniane i orzechy włoskie – dostarczają kwasy omega i witaminę E działającą przeciwzapalnie.
Marchew, brokuły, kapusta, buraki, pietruszka, seler, por, truskawki, cytrusy, owoce dzikiej róży oraz żurawina – te warzywa i owoce to źródła antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia się stawów.
Sok z czarnej porzeczki, winogron, aronii, zielona herbata – dostarczają korzystnych dla stawów bioflawonoidów.
• Wszelkiego rodzaju galaretki i inne produkty zawierające żelatynę.

reklama

CO SZKODZI:
Tłuszcze zwierzęce – sprawiają, że białko trudniej się wchłania.
Czerwone mięso, żółtka jaj, masło, tłusty nabiał i krewetki – zawierają kwas arachidowy, który sprzyja powstawaniu stanów zapalnych stawów.
Oleje – słonecznikowy, sojowy i kukurydziany – zawierają „prozapalny” kwas linolowy.
Białe pieczywo i produkty mączne – powodują nadwagę, która prowadzi do obciążenia stawów.
Cukier.
Ziemniaki, pomidory i papryka.
Chipsy, zupy z torebek – konserwanty w nich zawarte niszczą stawy.
Alkohol, mocna kawa i herbata – zwiększają utratę wapnia.


Anna Szostak
Fot. Shutterstock.com

Źródło: Wróżka nr 2/2010
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Promocja wróżka