Brukselka – skrzyżowanie dwóch najzdrowszych warzyw, czyli jarmużu i kapusty. Nic więc dziwnego, że lekarze i dietetycy wychwalają jej odżywcze właściwości. Dzięki zawartości silnego przeciwutleniacza – sulforafanu – znana jest ze swoich właściwości antynowotworowych.
Jednak żeby nie „zabić" zbawiennego składnika nie można gotować jej w zbyt wysokiej temperaturze. Najlepiej krótko blanszować warzywa – na parze lub na patelni. A jeśli jesteś w ciąży lub planujesz założenie rodziny, jedz brukselkę całymi garściami – nie tylko wzmaga płodność, ale też wspiera układ odpornościowy malucha.
składniki:
•1/4 kg brukselki
•3-4 plastry wędzonego boczku
•5-6 gotowanych lub pieczonych kasztanów jadalnych*
•1/2 cytryny
•sól
•grubo mielony pieprz
Brukselki przekrój na połówki, zalej lodowatą wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i odstaw na kilkanaście minut, żeby wyciągnąć z warzyw gorycz. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni, dodaj kasztany pokrojone w duże kawałki. Brukselkę odcedź dokładnie, wrzuć na patelnię i wymieszaj z boczkiem i kasztanami. Podsmaż kilka minut na średnim ogniu, aż warzywa nieco zmiękną. Dopraw solą i pieprzem.
*użyj pakowanych próżniowo, gotowych do spożycia lub natnij surowe kasztany na krzyż i ugotuj lub upiecz w 200º, około 20-30 minut. Obieraj jeszcze gorące.
Matylda Roslaniec
fot: shutterstock.com
dla zalogowanych użytkowników serwisu.