Zapraszamy Was do lektury wrześniowego wydania WRÓŻKI! W cyklu "Wegedieta" (str 82-84) o zapasach na zimę pisze dla nas Amelia Romańska – autorka wegańskiego bloga Vegeluv. A poniżej coś, czego nie znajdziecie w magazynie: przepis na pyszne pesto z jarmużu.
Pesto z jarmużu
Z poniższego przepisu powinny wyjśćdwa słoiczki o pojemności 120 ml.
Składniki:
• 200 g świeżych, porwanych na kawałki liści jarmużu bez łodyg (ok. 2-3 szklanki)
• 1/2 szklanki pestek słonecznika
• ząbek czosnku
• 1/3 szklanki dobrej oliwy lub oleju
słonecznikowego
• szczypta soli
Wykonanie:
Jarmuż umyj, osusz. Pestki podpraż na suchej patelni, mieszając, aż będą złociste (ok. 4 min), ostudź. Połącz wszystkie składniki w wysokim naczyniu i zmiksuj na jednolitą pastę.
Amelia Romańska
fot. autorka
vegeluv.org
dla zalogowanych użytkowników serwisu.