Nie wiadomo dokładnie, skąd do nas przywędrowały, ale najpopularniejsze są wśród Anglików, Irlandczyków, Australijczyków, Amerykanów i Kanadyjczyków. Muffinki, czyli małe babeczki na słodko lub wytrawnie, to przysmak coraz chętniej zajadany także w Polsce. I nic dziwnego, bo łatwo się je robi, a jest tyle ich wariantów (z owocami, z bakaliami, z warzywami, z serem, a nawet z mięsem), że pasują na każdą okazję!
My proponujemy słodkie czekoladowe muffinki w dwóch wersjach - klasycznej (z białej mąki, z jajkiem i mlekiem) oraz wegańskiej bezglutenowej (bez składników odzwierzęcych i bez glutenu).
Muffinki czekoladowe
Na ok. 12 dużych muffinek potrzebne są:
Składniki sypkie:
* 2 szklanki mąki tortowej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* pół łyżeczki sody oczyszczonej
* 2-3 łyżki kakao (tyle, żeby po wymieszaniu składników ciasto było ciemne, ale nie za bardzo)
* 3/4 szklanki cukru pudru
* tabliczka czekolady (mleczna, gorzka lub biała, wedle uznania)
* ekstrakt z wanilii lub starta skórka pomarańczowa
Składniki mokre:
* 1 jajko
* 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
* 1 szklanka mleka
* 2-3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszaj składniki sypkie (czekoladę - połamaną lub pokrojoną, można wrzucic od razu lub na końcu - do już do wypełnionych foremek, żeby mieć kontrolę, ile jej tam będzie), w drugiej misce płynne. Potem niezbyt dokładnie wymieszaj je razem. Przelej do foremek muffinkowych wyłożonych papierowymi papilotkami na 2.3 wysokości (urosną). Piecz w temperaturze 190-200 st. C ok. 20 min (sprawdzić patyczkiem, czy są już odpowiednio suche).
Muffinki czekoladowe - wegańskie i bezglutenowe
To ten sam przepis, co powyżej, tyle że nie używa się w nim jaj ani mleka (których weganie nie spożywają). Można użyć wody, lub - naszym zdaniem lepiej - mleka roślinnego. No i oczywiście mąki bezglutenowej - gryczanej (uwaga! warto kupic tę oznaczoną etykietką "bez g;utenu", bo zwykła mąka gryczana może go zawierać!).
Składniki sypkie:
* 2 szklanki mąki gryczanej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* pół łyżeczki sody oczyszczonej
* 2-3 łyżki kakao (tyle, żeby po wymieszaniu składników ciasto było ciemne, ale nie za bardzo)
* 3/4 szklanki cukru - najlepiej z brzozy (ksylitolu)
* tabliczka czekolady (mleczna, gorzka lub biała, wedle uznania)
* ekstrakt z wanilii lub starta skórka pomarańczowa
Składniki mokre:
* 1 szklanka mleka (ryżowe, sojowe lub inne)
* 2-3 łyżki oleju
* 2-3 łyżki jogurtu sojowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania: taki sam jak powyżej.
KN
fot. shutterstock
dla zalogowanych użytkowników serwisu.