Strona 2 z 2
★ Szparagi z migdałami
Koniecznie jedzone palcami. Maślano-cytrynowy sos oblizujemy.
Około kilograma szparagów ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru i odsącz. W rondelku rozpuść 3 łyżki masła, dodaj 3 łyżki płatków migdałowych i lekko podsmaż, aż się zrumienią. Zdejmij z ognia, dodaj łyżkę soku z cytryny i dopraw solą. Takim sosem polej ugotowane gorące szparagi. Świetne są także na zimno.
★ Tartaletki
Małe aromatyczne kąski, soczyste pomidorki i lekko chrupiąca cukinia, mniam!
Do tartaletek używać można własnych kompozycji smakowych. Podaję tylko kilka przykładów. Z ciasta francuskiego kieliszkiem lub małą szklaneczką wytnij kółka i ułóż na folii do pieczenia. Cukinię pokrój w grubsze plasterki, posmaruj oliwą zmieszaną z solą morską, zgniecionym ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny i połóż na rozgrzanym ruszcie. Bakłażana pokrój w plasterki, posmaruj oliwą, lekko posól i także połóż na ruszcie. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, lekko skrop oliwą, podpiecz. Upieczone warzywa ułóż na krążkach ciasta, na każdym inne. Na pomidorkach połóż kawałki filecików anchois. Cukinie posyp świeżą bazylią, a bakłażana tymiankiem. Piecz na ruszcie około 15 minut, pod koniec skrop delikatnie oliwą. Można zapakować do pudełeczka bento (szczelnie zamykany, wygodny pojemniczek na żywność) i zabrać na wycieczkę.
reklama
★ Ogórek z jogurtowym nadzieniemChrupiący ogórek, a w nim miękki, aromatyczny, jogurtowy krem. Szklankę naturalnego jogurtu wylej na sitko wyłożone lnianą ściereczką i pozostaw w chłodzie na noc. Do powstałego kremu wyciśnij 2 ząbki czosnku, dopraw solą i pieprzem. Świeży ogórek obierz ze skórki, pokrój na kawałki i wydrąż w nich nasiona (możesz też przekroić wzdłuż). Napełnij jogurtowym kremem. Na wierzchu połóż listki świeżej mięty, kolendry albo szczypiorek.
★ Jajka faszerowane awokadoMałe świeże danie, któremu pikanterii dodaje papryczka chili. 5-6 jajek ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Każde przekrój wzdłuż na pół i wyjmij żółtka. Awokado natnij dookoła wzdłuż, dochodząc nożem do pestki. Obie połówki przekręć w przeciwne strony i rozdziel – w jednej z nich zostanie pestka, usuń ją. Łyżeczką wybierz miąższ i od razu skrop go sokiem z limonki i posiekaj. Posiekaj też papryczkę chili. Żółtka jajek utrzyj z 2 łyżkami masła. Dodaj posiekany miąższ awokado, papryczkę, łyżkę posiekanego szczypiorku, łyżkę posiekanej świeżej kolendry i całość dokładnie zmiksuj lub utrzyj. Masę przypraw solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Napełnij białka jajek, najlepiej używając specjalnej szprycy. Można je przewozić zamknięte w pudełeczku.
★ Rzeżuchowe pestoNiezwykle aromatyczne, można w nim maczać kawałki grzanek, słupki koziego sera lub cukinii. Weź sporą garść rzeżuchy, garść łuskanego słonecznika, 3 ząbki czosnku, pół szklanki oliwy z oliwek, łyżeczkę soli morskiej, pół pęczka natki pietruszki, pół pęczka drobnego szczypiorku, szczyptę świeżo zmielonego pieprzu, utarty na drobnej tarce ser, np. Bursztyn lub inny twardy aromatyczny. Umytą rzeżuchę, natkę pietruszki oraz szczypiorek posiekaj drobno i wrzuć do miseczki. Dodaj uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika, grubą sól morską i posiekane ząbki czosnku. Następnie dodaj utarty ser. Miksuj w malakserze lub mikserem, dolewaj stopniowo oliwę z oliwek. Gdy pesto będzie jednolicie gładkie, przełóż je do szklanego słoiczka.
Wodzą na pokuszenieTruskawki – aromatyczne i działające na zmysły, najlepsze zerwane prosto z krzaczka i podawane wprost do ust.
Pomidor – Hiszpanie przywieźli go do Europy jako „peruwiańskie jabłko” i „jabłko miłości”. Niegdyś samotne kobiety nosiły na szyi suszone nasiona pomidora, aby przyciągały do nich mężczyzn. Dla miłosnego efektu najlepiej wybierać dojrzałe, soczyste i czerwone pomidory.
Ogórek – wydaje się, że erotyczny jest tylko jego wygląd, jednak odpowiednio podany, na przykład polany akacjowym miodem, może zdziałać cuda…
Papryka lub ostre chili – na całym świecie uważane za afrodyzjak, niezbędny składnik wszystkich egzotycznych dań, po których pali w ustach, pobudza się wyobraźnia i apetyt na miłość.
Czosnek – jest rośliną świętą, erotyczną i leczniczą, dlatego podawano go atletom na greckich olimpiadach. Stosowany był jako afrodyzjak od niepamiętnych czasów, a jedynym warunkiem jest, by kochankowie zjedli go oboje!
Rzeżucha – drobne listki o pikantnym smaku nazywane były przez Rzymian „bezwstydnikami” z powodu domniemanych właściwości podniecających.
Szparagi – najlepsza w tym warzywie jest prostota; z garnka wprost do ust. Powinny być jędrne i oczywiście jedzone palcami, maczane w roztopionym maśle. Najbardziej podniecające są białe z różowofioletowym czubkiem.
Urszula Duda-Szelińska z zawodu biolog, gotuje z zamiłowania. Twierdzi, że to natura przyrodnika
pomaga jej odkrywać smaki i zapachy świata.
fot.: stockfood/free, shutterstock
dla zalogowanych użytkowników serwisu.