Letnio-jesienne smakołyki


DŻEM DYNIOWY Z IMBIREM

Weź: kilogram dyniowego purée, sok z cytryny lub limonki, pół kg cukru, 3 goździki, pół łyżeczki cynamonu, garść kandyzowanego imbiru

Dynię, sok z cytryny, cukier, przyprawy i szklankę wody wymieszaj w garnku i gotuj na wolnym ogniu. Po pół godziny dodaj pokrojony w paseczki imbir i dalej gotuj, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Gęsty dżem przełóż do słoików, zakręć i odstaw do góry dnem, aż ostygnie.
 

DYNIA Z KARDAMONEM

Weź: kilogram dyniowego purée, sok z pomarańczy, skórkę z cytryny, pół kg cukru, 6 nasion kardamonu

Ziarenka kardamonu (bez łupinek) utłucz w moździerzu. Wszystkie składniki wymieszaj w garnku z dwiema szklankami wody. Gotuj na wolnym ogniu, aż dżem zgęstnieje. Skórki cytryny wyjmij, a dżem przełóż do słoików, zakręć i odstaw do góry dnem.

 

IMBIROWE GRUSZKI

Weź: 6 szklanek pokrojonych w kostkę gruszek, 3 limonki, szklankę cukru, półtorej łyżeczki startego imbiru

Sparz limonki, skórkę z jednej zetrzyj na tarce, a z drugiej posiekaj w drobną kostkę (wcześniej usuń białą błonkę). Z obu wyciśnij sok. W dużym rondlu ułóż gruszki, wlej sok, dodaj skórkę, cukier i imbir, wymieszaj. Postaw na średnim ogniu i poczekaj, aż się zagotuje, ciągle mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kwadrans – cały czas ostrożnie mieszając, aż konfitura zgęstnieje. Nałóż do wyparzonych słoików. Pasteryzuj 10 minut.

reklama


SOS Z MIRABELEK

Weź: 5 kg dojrzałych mirabelek, wiązkę kopru (taki jak do kiszonych ogórków, łodygi drobno pokrój), kolendrę (najlepiej, żeby była w takiej postaci, jak koper, ale może być łyżeczka mielonej), małą ostrą świeżą paprykę (lub połówkę większej), 2 główki czosnku, sól

Wsyp do garnka umyte mirabelki z pestkami i wlej troszkę wody. Gotuj kilka minut, aby owoce się rozgotowały, wystudzone przetrzyj przez sito. Do śliwkowej masy dodaj koper, kolendrę, czosnek, ostrą paprykę, troszkę wody i wszystko zmiksuj. Posól do smaku i gotuj na niewielkim ogniu około 10 minut, mieszając, żeby masa się nie przypaliła. Wlej wrzącą do wyparzonych słoiczków lub butelek z zakrętkami. Doskonały do mięsa.


BRUKSELKA Z POMARAŃCZĄ

Weź: 20 brukselek, szklankę soku z pomarańczy, 2 łyżki masła, szczypior z 2 dymek, łyżkę otartej skórki z pomarańczy

Brukselkę umyj i pokrój wzdłuż na połówki. Ułóż na gorącej patelni przekrojoną stroną w dół i zalej sokiem. Nie mieszaj. Gdy sok odparuje, a brukselka się poddusi, dodaj masło i posyp kapustki pokrojonym szczypiorem oraz skórką, smaż jeszcze dwie minuty. Brukselka powinna być przyrumieniona. Dopiero wtedy zamieszaj i podawaj.

 

OGÓRKI NA SŁODKO-OSTRO

Weź:  2 kg ogórków, 2 szklanki cukru, 2 łyżki soli, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, pół łyżki chilli

Ogórki wyszoruj, pokrój ze skórką i wymieszaj z dwiema łyżkami soli. Zostaw na dobę. Potem zalej wodą. Z cukru, czosnku, ¾ szklanki wody, 4 łyżek oliwy i ½ łyżki chilli zrób zalewę. Zagotuj ją, wystudź, zalej ogórki w misce. Napełnij słoiki, zagotuj. Trzy minuty od zagotowania wyjmij słoiki i odwróć do góry dnem.


DŻEM MARCHEWKOWY

Weź:  kilogram marchewki, 4 cytryny, 2 limonki, kilogram cukru

Marchew obierz i zetrzyj na tarce, cytrusy wyszoruj, sparz, pokrój w ósemki i wypestkuj. Rozdrobnij je razem z marchewką w blenderze (nie obierając ze skórki) lub przepuść przez maszynkę do mielenia. Zasyp wszystko cukrem i smaż na teflonowej patelni przez około 40 minut, ciągle mieszając. Pod koniec smażenia możesz dodać wanilię albo coś ostrzejszego, np. imbir lub trochę kardamonu. Pyszna bomba witaminowa na zimne dni.


SAŁATKA OWOCOWA

Weź:  2 garści rukoli lub świeżego szpinaku, 6 moreli, 6 śliwek węgierek,szklankę malin, 3 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżki soku malinowego

Rukolę opłucz i ułóż na talerzu, na niej poukładaj pokrojone w ósemki morele i śliwki. Posyp malinami. Na patelni podgrzej ocet balsamiczny z sokiem malinowym, aż zacznie karmelizować. Polej nim sałatkę.


PRAWDZIWKI Z ZIOŁAMI

Weź: kilogram kapeluszy prawdziwków i podgrzybków, olej z pestek winogron, słodką gorgonzolę (niekoniecznie), sól, pieprz, gałkę muszkatołową do smaku, 2 ząbki czosnku, świeży lub suszony majeranek, oregano, cząber, natkę pietruszki lub selera

Grzyby oczyść, umyj, pokrój w plastry, wrzuć na rozgrzany olej i smaż, aż wyparuje woda. Dopraw solą, pieprzem, gałką, czosnkiem i duś kilka minut pod przykryciem. Na koniec możesz dodać odrobinę słodkiej gorgonzoli. Posyp natką i podawaj ze świeżą bułką.

Joanna Halena
fot. shutterstock

 

 

Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Promocja wróżka