Piernik na Boże Narodzenie

Zielonogórskie bomby piernikoweZielonogórskie bomby piernikowe

Przepis na tę wspaniałą wilgotną odmianę piernika pochodzi od zaprzyjaźnionej z nami rodziny z okolic Zielonej Góry, u której kiedyś byliśmy gośćmi w czasie świąt.

Weź (na ok. 10-12 sztuk, ilość bomb zależy od wielkości foremek, ciasto można upiec również w postaci jednej formy piernikowej): •25 dag cukru •40 dag miodu •15 dag masła •5 jaj •6 dag kakao •½ kg mąki •1 torebkę proszku do pieczenia •po szczypcie mielonego cynamonu, tłuczonych goździków, zmielonego pieprzu, imbiru, kardamonu (może być torebka przyprawy do pierników) •15 dag rodzynek sułtańskich •15 dag obranych i posiekanych migdałów • 4 łyżki rumu •15 dag posiekanej smażonej skórki pomarańczowej.


Masło, miód i cukier podgrzej w rondlu i ciągle mieszaj, aż cukier się rozpuści. Osobno ubij trzepaczką jaja, dodaj kakao, przyprawy korzenne, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową i rum. Połącz obie masy, dosyp mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrób dokładnie na jednolitą masę. Ciasto powinno być dosyć rzadkie. Ciastem wypełnij w 1⁄3 wysmarowane tłuszczem foremki, bądź małe naczynka żaroodporne. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 50 minut. Sprawdź, nakłuwając patyczkiem, czy ciasto jest suche. Ostudzone bomby można polać roztopioną gorącą czekoladą.

reklama

Toruńskie „katarzynki”
Jak większość ciasteczek piernikowych można je zrobić wcześniej i przechowywać w blaszanych pudełkach. Są świetnym prezentem pod choinkę!

Weź (na ok. 35-40 sztuk): •25 dag miodu (także świetny jest gryczany) •1 łyżkę smalcu •25 dag mąki pszennej •2 łyżeczki proszku do pieczenia •kieliszek rumu •1 łyżeczkę sproszkowanego cynamonu •1⁄3 łyżeczki tłuczonych goździków •5 dag posiekanych orzechów włoskich •polewę – z rozpuszczonej białej albo gorzkiej czekolady lub lukier miętowy.

Miód i smalec stop na wolnym ogniu i odstaw do ostygnięcia. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wszystkie pozostałe dodatki. Zagnieć ciasto (jeżeli jest zbyt rzadkie, dosyp mąki). Rozwałkuj je na grubość palca i foremką wycinaj katarzynki. Pierniczki ułóż na wysmarowanej blaszce, pędzelkiem posmaruj wodą i upiecz w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku na złoto-rumiany kolor. Po wystygnięciu polej lukrem lub polewą czekoladową.

Na lukier miętowy weź: •1 szklankę cukru pudru •2 łyżki likieru miętowego Bolls.
Cukier puder zmiksuj z likierem i taką ilością wody, aby powstał gęsty lukier. Delikatnie polewaj nim ostudzone katarzynki.

Skandynawskie pierniczki imbirowe
Pierniczki wykonane według tego przepisu, powieszone na choince, będą kusić swoim zapachem do szybkiego schrupania.

Weź (na ok. 150 ciasteczek): •25 dag masła •20 dag cukru •20 dag miodu akacjowego lub lipowego •½ kg mąki pszennej •1½ łyżeczki sody •po 1 łyżeczce mielonego imbiru i cynamonu •½ łyżeczki mielonych goździków • 4 dag migdałów w płatkach •1 łyżkę drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Masło, cukier i miód ogrzewaj na małym ogniu aż do wrzenia. Dodaj rozpuszczoną w łyżeczce wody sodę. Wymieszaj i ochłodź. Mąkę wymieszaj z przyprawami, migdałami i skórką pomarańczową i dodaj do masy maślano-miodowej. Wyrób jednolite ciasto. Podziel na kilka części i formuj rulony o średnicy mniej więcej 5 cm, zawiń je w folię i schłodź w lodówce (kilka godzin). Pokrój na krążki grubości 1⁄2 cm. Można też ciasto rozwałkować na taką grubość i wycinać foremkami dowolne kształty. Piecz około 10 minut w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku.

Włoskie pierniczki „biscotti”Włoskie pierniczki „biscotti”
To bardzo aromatyczne suche, chrupkie ciasteczka, znakomicie pasują do wigilijnego kompotu z suszu.

Weź (na ok. 40 sztuk): •3 jaja •30 dag miałkiego cukru •½ kg mąki •2 łyżeczki proszku do pieczenia •½ łyżeczki goździków zmielonych •1 łyżeczkę soli •1 łyżeczkę aromatu waniliowego •skórkę z 1 pomarańczy i 1 cytryny drobno otartą •10 dag obranych, posiekanych i lekko uprażonych na patelni orzechów laskowych •5 dag obranych, posiekanych i lekko uprażonych na patelni migdałów •½ jaja, lekko roztrzepanego •10 dag miałkiego cukru do dekoracji •2 łyżeczki zmielonych migdałów do dekoracji.

Kwadratową blaszkę o boku ok. 20 cm wysmaruj masłem, dno wyłóż pergaminem, a boki delikatnie oprósz mąką, odstaw w chłodne miejsce, tak aby masło stężało. W misce połącz jaja, cukier, sól, wanilię i skórki z cytryny i pomarańczy. Następnie miskę umieść nad rondlem z gotującą wodą, tak aby nie dotykała dnem wody. Mieszaj do momentu, gdy masa zgęstnieje.

Zdejmij z rondla i mieszaj dalej, aż masa ostygnie i stanie się lekka i puszysta. Teraz zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i zmielone goździki. Drewnianą łyżką połącz suche składniki z masą z jaj. Na koniec dodaj orzechy i migdały, znów dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż na blaszkę i posmaruj dobrze roztrzepanym jajem. Piecz około 40 minut na złotobrązowy kolor w nagrzanym do około 160°C piekarniku. Gotowe ciasto zdejmij z blaszki i pozostaw do wystygnięcia. Teraz zmniejsz temperaturę w piekarniku do około 140°C.

Ciasto przekrój na trzy części (20 x 6,5 cm). Każdą z nich pokrój na plastry około 1,5 cm. Plastry ułóż na blaszce i piecz dalej przez około 30 minut do momentu, aż będą rumiane i suche. Na tacy lub blacie wymieszaj cukier z obranymi i zmielonymi migdałami. Na koniec ciasteczka obtocz w migdałowym cukrze.


Urszula Duda-Szelińska,
z zawodu biolog, gotuje z zamiłowania. Twierdzi, że to natura przyrodnika pomaga jej odkrywać smaki i zapachy świata.
fot. Stockfood/Free, Shutterstock.com

Źródło: Wróżka nr 12/2011
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl