Pikantna wieprzowina z rusztu
Danie to podawane jest w Portugalii powszechnie, ale każdy z jego autorów ma jakąś swoją szczególną tajemnicę. Próbowałam takiej wieprzowiny marynowanej uprzednio w paście ze sfermentowanej papryczki chilli, ale tutaj podaję łatwiejszy przepis.
Weź:
25 dag surowej ostrej papryczki, np. chilli,
1 łyżeczkę soli, 4 łyżeczki papryki mielonej słodkiej lub ostrej, 10 ząbków czosnku
drobno posiekanych,
1/2 szklanki białego wina,
1/4 szklanki czerwonego wina, 2 kg schabu pokrojonego na 8-10 porcji,
1/2 szklanki oliwy z oliwek,
sól i świeżo zmielony
czarny pieprz do smaku.
Umytą i pozbawioną nasion papryczkę pokrój w kawałki i zmiksuj wraz z solą. W misce zmieszaj pastę chilli, czosnek, paprykę i wina. Włóż porcje schabu. Zamieszaj tak, aby równomiernie pokryć mięso marynatą. Przykryj folią i odstaw w chłodne miejsce na około 24 godziny. Do naczynia do pieczenia wlej oliwę. Włóż do niej mięso wyjęte z marynaty, posyp solą i pieprzem. Piecz 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180ĄC, obracając od czasu do czasu, aż do miękkości. Pyszne z fasolką w pomidorach lub fasolką szparagową.
Sos piri-piri
Piri-piri w języku suahili oznacza ostrą afrykańską papryczkę. Tradycja sosu przywędrowała z byłych kolonii portugalskich w Afryce - Angoli i Mozambiku. Dziś w restauracjach na stolikach stoją buteleczki z sosem piri-piri dodawanym do krewetek, ryb, fasoli, kurczaka czy innych mięs. Oryginalna afrykańska piri-piri u nas nie występuje, ale można ją zastąpić inną ostrą papryką.
Weź:
3-6 ostrych papryczek,
2 ząbki czosnku,
sok z 1 cytryny,
szczyptę soli,
1 filiżankę oliwy z oliwek.
Od umytych papryczek oderwij ogonki i posiekaj, pozostawiając nasiona. Wszystkie składniki włóż do miksera i dokładnie zmiksuj, używając metalowego śmigiełka. Przelej do buteleczki.
Sos można przechowywać przez miesiąc.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.