Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...
Majowe zbieranie dzikich jadalnych roślin to doskonały pomysł. Część zdobyczy można od razu wrzucić na kanapkę! »
– Ja nikogo nie leczę, bo od tego są lekarze – jasno stawia sprawę Franciszek, zielarz. – Mogę za to dobrać mieszankę, która wesprze leczenie. Depresji, oparzeń, przeziębień, a nawet raka. »
W swoich badaniach staram się dokumentować wiedzę o miejscach, gdzie ludzie wciąż gotują potrawy z dzikich roślin. »
W maju na grzyby? To jak lepić bałwana we wrześniu, ktoś powie! Jednak prawdą jest, że grzyby można znaleźć i wiosną. »
Wiosna to wspaniały okres na robienie fermentowanych napojów. Szczególnie z ziół!! »
Zimą brakuje świeżych warzyw. Trzeba je wcześniej ususzyć lub zamrozić. Lub hodować na parapecie. »
Dlaczego kłuje? I skąd biorą się swędzące, okropne bąble? »