● Kupuj specjalne, ekologiczne nasiona na kiełki (bezwzględnie unikaj tych ze sklepu ogrodniczego – są „zaprawione” chemikaliami).
● Nasiona wypłucz i namocz przez kilka-kilkanaście godzin.
● Napęczniałe ziarna umieść w kiełkownicy lub na tacy (pod przykryciem) i płucz dwa razy dziennie wodą w temperaturze pokojowej.
● Odlewaj wodę z kiełkownicy, aby nasiona nie zgniły.
● Skiełkowane ziarna i nasiona zjadaj z łupinkami i korzonkami.
● Gotowe kiełki przechowuj w lodówce do 4 dni.
● Przed jedzeniem sprawdź, czy nie zapleśniały, i przepłucz zimną wodą.
(na 2 porcje)
• gruszka
• garść świeżego jarmużu
• 2-3 liście mięty
• szklanka niesłodzonej wody kokosowej (lub wody)
• szklanka ekologicznego soku jabłkowego
• kopiasta łyżka wybranego superfood (spiruliny, młodej pszenicy, jęczmienia)
Usuń gniazda nasienne z gruszki. Z jarmużu oderwij grube łodygi. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Jeśli potrzebujesz, dosłodź odrobiną syropu z agawy albo syropu klonowego.
• 2 bułki z ziarnami
• ½ korzenia selera
• po szczypcie kurkumy, majeranku, chili, czarnego pieprzu
• ½ łyżeczki soli morskiej
• olej rzepakowy do smażenia
Dodatki:
• 2 ogórki kiszone
• ½ szklanki kiszonej kapusty albo innych kiszonych warzyw
• papryka
• 2 cebule
• garść ulubionych kiełków
Sos majonezowo-jarmużowy:
• ¼ szklanki wody z puszki (lub słoika) ciecierzycy
• łyżeczka musztardy
• łyżeczka płatków drożdżowych
• szczypta soli (najlepiej czarnej Kala Namak o posmaku jajecznym)
• szczypta pieprzu
• szklanka bezzapachowego oleju rzepakowego
• garść świeżego jarmużu
Paprykę i cebule oczyść, pokrój w plastry, ułóż na elektrycznym grillu i piecz, aż będą miękkie. Możesz też użyć suchej patelni albo piekarnika z opcją grill. Seler obierz, pokrój w talarki o grubości centymetra, posyp przyprawami, podsmaż z obydwóch stron na rozgrzanym oleju 10-15 minut, aż będzie złocisty i miękki.
Schłodzoną wodę z ciecierzycy umieść w wysokim i wąskim naczyniu, dodaj musztardę, płatki, sól i pieprz oraz olej. Miksuj blenderem, aż powstanie gęsty majonez. Jarmuż oczyść, oddziel delikatnie liście od łodyg. Liście wrzuć do majonezu i jeszcze raz zmiksuj. Składaj burgery, smarując każdą połówkę bułki obficie majonezem jarmużowym, układając kolejno warstwę papryki, cebuli, kiełków, selera i kiszonki.
Amelia Romańska, autorka bloga Vege luv
przepisy i zdjęcia: Amelia Romańska, blog Vege luv
dla zalogowanych użytkowników serwisu.