Kiełki, pędy i kiszonki, czyli zielonym w chorobę!


Kiedy hodujesz domowe kiełki

 

● Kupuj specjalne, ekologiczne nasiona na kiełki (bezwzględnie unikaj tych ze sklepu ogrodniczego – są „zaprawione” chemikaliami).
● Nasiona wypłucz i namocz przez kilka-kilkanaście godzin.
● Napęczniałe ziarna umieść w kiełkownicy lub na tacy (pod przykryciem) i płucz dwa razy dziennie wodą w temperaturze pokojowej.
● Odlewaj wodę z kiełkownicy, aby nasiona nie zgniły.
● Skiełkowane ziarna i nasiona zjadaj z łupinkami i korzonkami.
● Gotowe kiełki przechowuj w lodówce do 4 dni.
● Przed jedzeniem sprawdź, czy nie zapleśniały, i przepłucz zimną wodą.

 

Zielony koktajl śniadaniowy

(na 2 porcje)
• gruszka

• garść świeżego jarmużu

• 2-3 liście mięty

• szklanka niesłodzonej wody kokosowej (lub wody)

• szklanka ekologicznego soku jabłkowego

• kopiasta łyżka wybranego superfood (spiruliny, młodej pszenicy, jęczmienia)

Usuń gniazda nasienne z gruszki. Z jarmużu oderwij grube łodygi. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Jeśli potrzebujesz, dosłodź odrobiną syropu z agawy albo syropu klonowego.

 

 

reklama

 

 

 

 

Burger selerowy z kiszonkami

• 2 bułki z ziarnami

• ½ korzenia selera

• po szczypcie kurkumy, majeranku, chili, czarnego pieprzu

• ½ łyżeczki soli morskiej

• olej rzepakowy do smażenia


Dodatki:

• 2 ogórki kiszone

• ½ szklanki kiszonej kapusty albo innych kiszonych warzyw

• papryka

• 2 cebule

• garść ulubionych kiełków


Sos majonezowo-jarmużowy:

• ¼ szklanki wody z puszki (lub słoika) ciecierzycy

• łyżeczka musztardy

• łyżeczka płatków drożdżowych

• szczypta soli (najlepiej czarnej Kala Namak o posmaku jajecznym)

• szczypta pieprzu

• szklanka bezzapachowego oleju rzepakowego

• garść świeżego jarmużu

Paprykę i cebule oczyść, pokrój w plastry, ułóż na elektrycznym grillu i piecz, aż będą miękkie. Możesz też użyć suchej patelni albo piekarnika z opcją grill. Seler obierz, pokrój w talarki o grubości centymetra, posyp przyprawami, podsmaż z obydwóch stron na rozgrzanym oleju 10-15 minut, aż będzie złocisty i miękki.

Schłodzoną wodę z ciecierzycy umieść w wysokim i wąskim naczyniu, dodaj musztardę, płatki, sól i pieprz oraz olej. Miksuj blenderem, aż powstanie gęsty majonez. Jarmuż oczyść, oddziel delikatnie liście od łodyg. Liście wrzuć do majonezu i jeszcze raz zmiksuj. Składaj burgery, smarując każdą połówkę bułki obficie majonezem jarmużowym, układając kolejno warstwę papryki, cebuli, kiełków, selera i kiszonki. 

 

Amelia Romańska, autorka bloga Vege luv

przepisy i zdjęcia: Amelia Romańska, blog Vege luv

Źródło: Wróżka nr 2/2017
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl