Warto wiedzieć
•Bakterie żyjące w jamie ustnej produkują nieznaczne ilości witaminy B¹². Jednak lansowany czasem pogląd, że po posiłku nie należy myć zębów, by nie usunąć cennej witaminy, jest błędny. Prowadzi tylko do próchnicy i paradontozy.
•W jelicie grubym organizm wytwarza dużo B¹², jej wchłanianie odbywa się jednak tylko w jelicie cienkim. Kobalamina wytwarzana przez organizm marnuje się wydalana z produktami przemiany materii.
•Masz problemy z koncentracją i ciągłym zmęczeniem? Zrób badania! Przy dużym niedoborze B¹² lekarz zleci zmianę diety, suplementy lub zastrzyki, które szybko ci pomogą.
Iniekcja, kapsułka czy... wątróbka z cebulką?
W aptekach jest mnóstwo suplementów z B¹², ale nasz organizm wchłania tylko ok. 1 proc. zawartego w nich cennego składnika. Wegetarianie mogą kupić produkty roślinne wzbogacane tą witaminą (mleko roślinne, płatki zbożowe, muesli), ale i one nie pokryją pełnego zapotrzebowania. Najlepiej przyswajalną znajdziemy w produktach spożywczych: mięsie, jajkach, nabiale (jak mleko, kefir, jogurt, twaróg, śmietana, maślanka, masło) i wątrobie, wszystko jedno jakiej: cielęcej, wołowej, wieprzowej, drobiowej lub rybiej. Również w serach pleśniowych i rybach (makrela, dorsz, sardynki). Pamiętajmy jednak, że ugotowane mleko traci część wit. B¹², smażony stek też! Lepszy jest tatar z żółtkiem.
Mamy też dobrą wiadomość: wyniki badań mówią, że przeciętny Europejczyk w 100 proc. pokrywa zapotrzebowanie na kobalaminę, jeśli jego menu jest urozmaicone. Norma dzienna to ok. 3 mcg. Zjadając codziennie nieco twarogu, mięsa i jaj, dostarczymy organizmowi 15 mcg. Aby być zdrowym, wystarczy więc jadać różne produkty, z każdej grupy pokarmowej po trochu.
Kuracja drożdżowa na piękne włosy i cerę
Zwykłe drożdże piekarskie są cennym źródłem wit. B¹². ½ kostki drożdży pokrusz do kubeczka, zalej ¹/³ szklanki wrzątku. Poczekaj, aż płyn przestygnie, wymieszaj i wypij. Kurację stosuj
codziennie przez 60 dni, następnie zrób miesięczną przerwę i powtórz.
Efekt: lśniące, szybciej rosnące i znacznie gęstsze włosy, mocniejsze paznokcie, jędrna skóra o zdrowym odcieniu. UWAGA! Jako efekt przejściowy może (bardzo rzadko) pojawić się wysypka na skórze. Nie należy się nią niepokoić, po kilku dniach zniknie.
Pasta sardynkowa
•150 g wędzonych sardynek •kubeczek serka wiejskiego •3 małe pieczarki •½ pęczka szczypiorku •½ dużego pomidora malinowego •sól, pieprz, odrobina oliwy
Sardynki obierz z głów i ogonków, podziel na kawałki. Wymieszaj z serkiem wiejskim, pokrojonymi w kostkę pieczarkami, drobno posiekanym szczypiorkiem i pomidorem pociętym w kosteczkę. Oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą, wymieszaj i odstaw na 10 min, by smaki się przegryzły. Podawaj z grzankami lub razowcem.
Hanna Fronczak fot.: SHUTTERSTOCK
dla zalogowanych użytkowników serwisu.