Diabeł tkwi w słodzikach


Jednak wkrótce nad aspartamem zebrały się czarne chmury. Z niektórych badań naukowych wynikało bowiem, że może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Że wywołuje m.in. nowotwory, stwardnienie rozsiane, chorobę Alzheimera, cukrzycę. Podważono także jego dobroczynny wpływ na figurę. Jednocześnie przeprowadzono wiele testów, których wyniki nie potwierdziły szkodliwości aspartamu.

Środowisko naukowe nadal jest podzielone. Pod koniec 2013 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał oświadczenie, że aspartam w dawkach nieprzekraczających 40 mg/kg masy ciała dziennie jest nieszkodliwy. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne oraz Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością podzielają tę opinię.

Jeśli słodzić, to naturalnie!

Ksylitol – cukier z brzozy
Tak naprawdę nie jest cukrem, tylko alkoholem cukrowym. Jego głównym źródłem jest drewno brzozowe, ale występuje także w jagodach, malinach, kukurydzy, grzybach. Można go kupić w postaci białego proszku lub kryształków.

Plusy
• jest dwa razy mniej kaloryczny niż zwykły cukier
• w organizmie przetwarzany jest powoli, przy minimalnym udziale insuliny, dlatego może być używany przez cukrzyków
• przywraca właściwy odczyn pH śliny, dzięki czemu przeciwdziała próchnicy i odświeża oddech
• ułatwia przyswajanie wapnia i magnezu, a więc wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie
• pomaga zwalczyć szkodliwe bakterie, grzyby, pleśnie i drożdżaki w przewodzie pokarmowym

Minusy
• jego dawki trzeba stopniować (zacząć od połowy łyżeczki na dobę i w ciągu 5-10 dni dojść do 10 łyżeczek), inaczej może zadziałać lekko przeczyszczająco

reklama


Stewia – słodkie ziółko
To roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Jej liście Indianie Guarani i Mato Grosso żuli jak gumę, wykorzystywali do słodzenia, a nawet do leczenia. Zawarte w nich substancje są ok. 200 razy słodsze niż biały cukier. Kupisz ją w postaci kryształków lub w proszku. Dostępne są też suszone liście stewii (świetne do herbaty!) albo sadzonki, które można hodować w domu i suszyć.

Plusy
• bardzo słodka, więc trudno ją przedawkować
• nie zmienia swoich właściwości w wysokich temperaturach, można więc jej używać do pieczenia i gotowania (do 180°C).
• nie powoduje próchnicy zębów
• zawiera witaminy (kwas foliowy, witamina C), składniki mineralne (wapń, potas, magnez, żelazo) i silne przeciwutleniacze
• nie ma kalorii, więc jest bezpieczna dla cukrzyków

Minusy
• ma charakterystyczny, lekko ziołowy posmak, który nie wszystkim odpowiada

Erytrytol – z naturalnej fermentacji
To słodka substancja występująca w kukurydzy, winogronach, gruszkach, melonach. A także w produktach sfermentowanych, takich jak wino, piwo czy ser. I właśnie w procesie fermentacji glukozy – przy użyciu odpowiednich drożdży – pozyskiwany jest erytrytol do słodzenia. Wygląda identycznie jak cukier kryształ.

Plusy
• można go wykorzystywać tak samo jak zwykły cukier – do gotowania, pieczenia czy słodzenia
• ma „czysty" smak, a jego słodkość osiąga ok. 75 proc. słodkości cukru
• zawiera minimalne ilości kalorii (około 20 kcal/100 g)
• nie powoduje skoków glukozy we krwi, jest więc odpowiedni dla cukrzyków

Minusy
• przy większym spożyciu może powodować lekkie wzdęcia lub biegunki

Marzena Płocka
fot: shutterstock

Źródło: Wróżka nr 9/2014
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Promocja wróżka