Domowy zieleniak

HODUJEMY KIEŁKI

DLA POCZĄTKUJĄCYCH Soczewica i fasola mung. Obydwa rodzaje kiełków mają delikatny smak, a te z fasolki są jeszcze przyjemnie chrupiące. Nasiona moczymy przez 12 godzin. Płuczemy, układamy cienką warstwą w naczyniu do kiełkowania. Soczewica gotowa jest po 3 dniach, fasola mung po 5.

NA OSTRO Jeśli lubisz kiełki o wyrazistym smaku, hoduj rzodkiewkę, rzeżuchę i brokuł. Rzeżuchy i rzodkiewki nie trzeba moczyć. Można je kiełkować na wilgotnej ligninie, codziennie zraszanej. Rzodkiewka będzie gotowa już po 2 dniach, rzeżucha po 8. Brokuł lepiej kiełkować w naczyniu. Moczymy nasiona 6 godzin. Do jedzenia najlepsze są małe, 3-dniowe kiełki, bo wtedy mają najwięcej dobroczynnych sulforafenów.

WYRAFINOWANY SMAK Spróbuj kiełków słonecznika. Są lekko orzechowe. Rewelacyjny dodatek do sałatek, sera czy dipów. Nasiona moczymy 12 godzin. Jemy po 2-3 dniach.

DELIKATNE Soja i lucerna mają wyjątkowo łagodny smak. Soję moczymy przez 12 godzin, jemy po 3 dniach. Lucernę moczymy 5-6 godzin i czekamy na nią trochę dłużej, bo 5 dni.

ZBOŻOWE Można kiełkować pszenicę, owies, jęczmień, proso, kukurydzę i ryż. Nasiona moczymy 12 godzin, tylko owies 4, a proso 8 godzin. Kiełki zbożowe nadają się do jedzenia, gdy mają długość taką, jak ziarno. Kiełki pszenicy, owsa i jęczmienia są gotowe po 2-3 dniach. Prosa, ryżu i kukurydzy po 3-4.

ZIARENKA NA POTENCJĘ Sezam i len zawierające fitoestrogeny oraz selen to kiełki do specjalnych poruczeń. Moczymy je 4 godziny. Len trzeba dokładnie wypłukać ze śluzu. Kiełki gotowe są do zjedzenia po 3-4 dniach.

DO DEKORACJI Burak ćwikłowy też można kiełkować i jest wartościowy, ale niezbyt smaczny. Za to nadrabia urodą. Kiełki buraka są różowe i przyozdobią każdy talerz czy sałatkę. 6 godzin moczenia, potem 5 dni czekania i mamy różowe runo.

reklama

KIEŁKI NA ZĄB


Wypróbowane przepisy Agnieszki Małkiewicz, twórczyni i szefowej Vegabaru w Warszawie

KIEŁKI Z WARZYWAMI


Siekamy 1 cebulę, 1 seler korzeniowy kroimy w drobną kostkę, 1 czerwoną paprykę kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim jednocześnie cebulę i seler. Gdy zmiękną, dorzucamy paprykę. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, wrzucamy garść kiełków soczewicy, fasoli mung lub adzuki. Smażymy krótko, tylko po to, by usunąć posmak surowizny. Doprawiamy łyżką sosu sojowego. Dodajemy sporo pieprzu ziołowego. Podajemy z brązowym ryżem lub makaronem razowym posypane zieleniną.

SAŁATKA PAPRYKOWO-SEROWA


Pokrój w kostkę 2 czerwone i 3 żółte papryki. Obierz 2 czerwone cebule i 1 długi ogórek, pokrój w talarki. Oprósz solą i pieprzem oraz skrop 6 łyżkami oliwy i octu winnego. Odstaw na 5 minut. W tym czasie z 20 dag kremowego twarożku formuj kulki i posyp je mieloną papryką. Ułóż na warzywach. Opłucz 10 dag kiełków rzodkiewki i zostaw do wyschnięcia. Posyp nimi sałatkę. Pokrój w kostkę 2 kromki chleba słonecznikowego i zrumień na maśle. Posyp sałatkę grzankami.

SAŁATKA MIX


Zrób sos winegret z soku z cytryny, oliwy, odrobiny cukru i ulubionych ziół (na 1 łyżkę soku z cytryny weź 3 łyżki oliwy, szczyptę cukru i ziół według uznania; ubijaj sos nierdzewnym widelcem w salaterce albo użyj zamkniętego słoika jako shakera). Pokrój w kostkę 20 dag twardego żółtego sera oraz jeden ogórek. Weź puszkę kukurydzy i puszkę czerwonej fasoli. Odsącz je. Posiekaj cienko pół główki kapusty pekińskiej. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj garść ulubionych kiełków różnego gatunku. Polej sosem i odstaw na godzinę. Udekoruj cząstkami ogórka.

EGZOTYCZNA Z KIEŁKAMI SOI


Weź puszkę ananasa w plastrach, odsącz go i pokrój na drobne kawałki. 10 dag żółtego sera pokrój w wąskie słupki. Wymieszaj ser z ananasem i dodaj szklankę kiełków soi. Do 3 łyżek oliwy wciśnij ząbek czosnku i dokładnie wymieszaj. Zalej sałatkę sosem, dopraw pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki. Wymieszaj.

KOLOROWA Z KIEŁKAMI SŁONECZNIKA


Opłucz i odsącz 2 duże garście kiełków słonecznika. Odsącz puszkę kukurydzy. 2 pomidory pokrój w dużą kostkę. Posiekaj 3 korniszony i 2 cebulki dymki. Zmieszaj 2 łyżki majonezu z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj i polej sosem. Dopraw solą i pieprzem.

SPAGHETTI Z KIEŁKAMI SOI


Na oleju podsmaż drobno posiekaną średnią cebulę i startą na grubej tarce średnią marchew oraz 2 plastry selera korzeniowego. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj puszkę pulpy pomidorowej, dopraw solą, pieprzem i duś jeszcze około 10 minut, cały czas mieszając. Pod koniec wsyp szklankę kiełków soi, zostaw chwilę na ogniu, by lekko zmiękły. Ugotowane spaghetti polej sosem i posyp drobno posiekanymi listkami bazylii.


Anna Ławniczak
fot. shutterstock.com

Źródło: Wróżka nr 5/2008
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Promocja wróżka