Stresu nie unikniemy. Dlatego trzeba wiedzieć, jak sobie z nim radzić. A odpowiednio dobrana dieta jest jednym ze sposobów.
Są bogate w witaminy z grupy B oraz magnez, niezbędne w sytuacjach stresowych. Szczególnie wskazane są pestki słonecznika, sezamu i migdały.
Sięgaj po produkty bogate w antyutleniacze (witaminy A, C i E), które wymiatają z organizmu wolne rodniki i substancje uwalniane w reakcji na stres, a ponadto pomagają w przemianie tryptofanu w serotoninę, poprawiającą nastrój.
Zwłaszcza te tłuste (jak śledź, makrela, halibut, łosoś), bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają walkę ze stresem. Ponadto zawierają wapń (sardynki!), a ten minerał jest „zabierany” z organizmu, gdy się denerwujemy.
Nie żałuj sobie ich. Filiżanka herbatki rumiankowej, z kozłka lekarskiego, melisy, męczennicy (passiflory) czy chmielu wyciszy i poprawi nastrój.
Najlepiej z pieczywa wieloziarnistego z kilkoma plasterkami mięsa z indyka (z ciemniejszej części) i żółtym serem. Dzięki zawartemu w nich tryptofanowi szybciej zaśniesz, a rano obudzisz się w lepszym nastroju.
Tekst: Bożena Stasiak
Fot. Shutterstock
dla zalogowanych użytkowników serwisu.