Pesto z jarmużu

Zapraszamy Was do lektury wrześniowego wydania WRÓŻKI! W cyklu "Wegedieta" (str 82-84) o zapasach na zimę pisze dla nas Amelia Romańska – autorka wegańskiego bloga Vegeluv. A poniżej coś, czego nie znajdziecie w magazynie: przepis na pyszne pesto z jarmużu.  


Pesto z jarmużu
Z poniższego przepisu powinny wyjśćdwa słoiczki o pojemności 120 ml.

Składniki: 

• 200 g świeżych, porwanych na kawałki liści jarmużu bez łodyg (ok. 2-3 szklanki)
• 1/2 szklanki pestek słonecznika
• ząbek czosnku
• 1/3 szklanki dobrej oliwy lub oleju
słonecznikowego
• szczypta soli 

Wykonanie:

Jarmuż umyj, osusz. Pestki podpraż na suchej patelni, mieszając, aż będą złociste (ok. 4 min), ostudź. Połącz wszystkie składniki w wysokim naczyniu i zmiksuj na jednolitą pastę.  

reklama


Gotowe pesto można przechowywać w lodówce do 7 dni, lub zamrozić w małych pojemnikach porcje do jednorazowego użytku. Doskonałe do gorącego makaronu lub kanapek. 

Rady, jak zachować na dłużej smaki lata oraz więcej przepisów znajdziecie na łamach WRÓŻKI. 

Amelia Romańska
fot. autorka 
vegeluv.org

Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl