Lwy kochają luksus, szczególnie na talerzu. Jednocześnie nie lubią wysilać się w kuchni. Wolą użyć kilku prostych składników najwyższej jakości, żeby w kilka minut wyczarować eleganckie i pyszne danie.
W upalne letnie dni idealną propozycją będzie dla nich klasyczne, wołowe carpaccio.
Carpaccio na lwi apetyt
Składniki:
• 200 g polędwicy wołowej
• 2 garści rukoli
• łyżka kaparów
• ½ cytryny
• 50 g parmezanu
• sól morska
• grubo mielony pieprz
Przygotowanie:
Polędwicę owiń ciasno folia spożywczą i schłodź w lodówce przez minimum pół godziny. Usuń folię, mięso pokrój na bardzo cienkie plastry i rozłóż pojedynczą warstwą na talerzach. Dopraw odrobiną soli i pieprzu.
Kapary odsącz z zalewy, parmezan pokrój w cienkie płatki. Na środku każdego talerza ułóż rukolę, mięso posyp kaparami i skrop sokiem z cytryny. Całość udekoruj parmezanem.
MR
fot. shutterstock
dla zalogowanych użytkowników serwisu.