Półki supermarketów uginają się pod butelkami z rozmaitymi olejami, a ty wciąż wybierasz te dobrze ci znane – rzepakowy, słonecznikowy albo lniany? To błąd!
Egzotyczne oleje z orzechów czy pestek innych roślin są wyjątkowo zdrowe. Poprawiają smak dań, a do tego leczą! Sprawdź, co który potrafi, i wybierz najlepszy dla siebie.
Olej z pestek dyni: daje szczęście
A to dlatego, że jest bogaty w tryptofan, aminokwas, który zwiększa produkcję hormonu szczęścia, serotoniny. Ma mocny orzechowy smak i jest ciemnozielony, przez co zyskał nazwę zielonego złota. Ma dużo kwasów omega-3 i -6 oraz cynk wzmacniający odporność.
Nie podgrzewaj go, gdyż wtedy traci dużo ze swoich właściwości. Natomiast ze względu na swój kolor i smak jest znakomity jako polewka do sałatek.
Olej z awokado: chroni serce, niszczy zmarszczki
To rezerwuar skwalenu, który wzmacnia mięśnie i chroni serce, witamin K, B6, C, niezbędnych do zachowania zdrowej krwi i silnego układu nerwowego.
To także świetny kosmetyk, który leczy łuszczycę, egzemy oraz zapobiega powstawaniu zmarszczek!
Olej kokosowy: lek na wszystkie choroby
Tak nazywają go Filipińczycy. I mają rację, bo to nieocenione źródło witamin, minerałów, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych – laurynowego i kaprylowego. Dzięki nim wspomaga metabolizm oraz ułatwia chudnięcie, czyści organizm z pasożytów i drożdżaków, wzmacnia tarczycę i ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Olej kokosowy ma bardzo wysoką temperaturę dymienia i doskonale nadaje się do smażenia.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.