Korzystajmy, póki sezon w pełni, i jedzmy szpinak! Ale nie gotujmy go, nie przerabiajmy na papkę (zmora dzieciństwa...), tylko spożywajmy świeży!! Młode listki pełne są łatwo przyswajalnego żelaza.
Szpinak nie tylko uchroni nas przed anemią. Dzięki dużej zawartości karotenoidów, szczególnie beta-karotenu, hamuje rozwój komórek nowotworowych! Swe antyrakowe właściwości zawdzięcza również wysokiej zawartości chlorofilu, blokującego niepożądane mutacje komórek. Naukowcy twierdzą, że już pół szklanki szpinaku dziennie wystarczy, aby ujawniła się jego zbawienna moc. Nie ma na co czekać: liście w garść i do sałatki!!
Wiosenna sałatka z jajkiem
Weź:
• 4 garści świeżego szpinaku • małą garść czosnku niedźwiedziego • pół ogórka • pół pęczka rzodkiewek • 4 jajka • sól • pieprz • oliwę
Jajka ugotuj na twardo (10 minut od włożeniu do wrzątku), ostudź, obierz i pokrój w ósemki. Ogórka i rzodkiewki pokrój w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie, skrop oliwą, dopraw czosnkiem, solą i pieprzem.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.