Strona 1 z 2
Gruszka to owoc o wielce seksownych kształtach. Owoc nieoczywisty, bo doskonale sprawdza się w słodkich, jak i wytrawnych połączeniach. Owoc, któremu przypisywano magiczną moc.
Znana jest przynajmniej jedna opowieść związana z gruszkami „dobrego chrześcijanina” – protoplastami dzisiejszej gruszki Williams. Dobry chrześcijanin to Franciszek z Paoli, ściągnięty z pustelni w roku 1482 do Plessis-lez-Tours, aby pomóc królowi Ludwikowi XI w dręczących go bólach żołądka i egzemie. Dobry chrześcijanin, któremu przypisywano wiele cudów, ofiarował królowi sadzonkę gruszy, z której to owoców ugotowany kompot miał uleczyć króla. Święty człowiek wiedział, że najbardziej chora była dusza króla, a opiekowanie się rośliną i oczekiwanie na cudowny owoc mogło wydłużyć życie władcy przynajmniej o rok.
Gruszki rzeczywiście są zdrowe, bo zawierają dużo witaminy C, miedzi i soli mineralnych. Są także jednym z najmniej uczulających owoców. Nietrwałe, lecz znakomicie nadające się na przetwory, doskonale towarzyszą serom, orzechom, są świetnym dodatkiem do mięs i pasztetów. Pyszne i kuszące!
Zbierajmy więc siły, korzystajmy z bogactwa owoców, nie bójmy się uwodzić jesienią. Ciepłe, nasycone woniami powietrze wrześniowych sadów aż kusi. Dla urody weźmy przykład z XIX-wiecznych panienek, którym w ramach treningu dla zachowania pięknego kształtu ust zalecano powtarzać każdego ranka francuską wyliczankę: pomme, poire, prune, pêche (jabłko, gruszka, śliwka, brzoskwinia). A ukochanemu podajmy zaskakujące danie z gruszką w roli głównej.… i poczekajmy na efekt!
reklama
★
Sałatka z gruszkami i winogronami Pikanterii sałatce dodaje wysmażona sucha szynka lub boczek. Na talerzu wyłóż dowolną ilość mieszanych sałat: lodowej, radicchio, rukoli lub roszponki. Na patelni na niewielkiej ilości oliwy wysmaż kilka plasterków pokrojonej na mniejsze kawałki suszonej szynki lub chudego dobrego boczku. Dojrzałą, lecz lekko twardą gruszkę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w słupki. Ciemne, najlepiej bezpestkowe winogrona przekrój na połówki, skrop delikatnie oliwą, rozłóż na blaszce, podpiecz w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 15 minut i wystudź. Z oliwy, soku z cytryny z dodatkiem soli i pieprzu przygotuj sos. Sałaty porwij na mniejsze kawałki i wymieszaj z gruszką, skwarkami z szynki i winogronami. Całość polej sosem, skrop delikatnie octem balsamicznym, posyp wiórkami parmezanu. Sałatka doskonale smakuje także posypana uprażonymi na patelni ziarnami słonecznika lub pestkami dyni.
★
Sałatka z gruszką i karmelizowaną marchewką z sosem serowym Zaskakujący słodki smak pieczonej w miodzie marchewki, świeża gruszka i pikantny sos serowy… mniam! Kilka ładnych niewielkich marchewek obierz i pokrój wzdłuż na mniejsze słupki, posmaruj miodem i oliwą i piecz na blaszce w 180°C przez około 45 minut, aż się zrumienią. Dobry ser z niebieską pleśnią (typu Roquefort), rozkrusz i utrzyj z dodatkiem oliwy i białego octu winnego na kremowy sos. Na patelni upraż garść łuskanych, pokruszonych na mniejsze kawałki orzechów włoskich. 2-3 dojrzałe, niezbyt miękkie gruszki pokrój na cienkie plasterki. Na miseczki wyłóż dowolną mieszankę sałat, umytych i porwanych na mniejsze kawałki, dodaj plasterki gruszki, udekoruj karmelizowaną marchewką, suszonymi owocami żurawiny i polej sosem serowym. Na wierzch posyp uprażone orzechy.
★
Zupa gruszkowo-dyniowaCo roku wypróbowuję nowy przepis na lekko rozgrzewające zupy dyniowe. Tym razem z gruszką. W dużym rondlu rozpuść nieco klarowanego masła. Niewielką cukrową cebulę pokrój w drobną kostkę, wrzuć do rondla i zeszklij na maśle. Spory kawałek dojrzałej pomarańczowej dyni obierz i pokrój w kostkę i także wrzuć do rondla, podsmaż, mieszając. 3 gruszki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do rondla. Całość chwilę smaż. Dodaj szklankę bulionu warzywnego (może być z kostki), gotuj chwilę, a następnie zmiksuj na gładko. Dodaj pół szklanki białego wina, puszkę mleczka kokosowego i dużą szczyptę mielonego kardamonu i pół łyżeczki ostrej pasty (lub proszku) chili. Ponownie delikatnie zagotuj. Dopraw do smaku solą lub odrobiną cukru. Świetna z grzankami z twardym kozim serem.
★
Gruszka z rozmarynem i pieprzem To doskonały ciepły, zaskakujący dodatek do mięs lub pasztetów. Dojrzałą twardszą gruszkę pokrój na ósemki, wycinając gniazda nasienne (bez obierania!). Na patelni rozgrzej nieco klarowanego masła. Podsmaż cząstki gruszki z obu stron na złoty kolor, posyp świeżym rozmarynem i mielonym pieprzem.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.