5 przemian w kuchni i w życiu

Jesień to czas zadumy i melancholii, a także kataru i przeziębień. W chińskiej teorii 5 przemian odpowiada jej metal i smak ostry. Odpowiednio skomponowane jedzenie pomoże nam przetrwać ją w dobrym humorze i zdrowiu.

Zupa selerowa z orzechami

Słodki – na patelni roztop 2 łyżki masła

Ostry – dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy (około 1/2 pęczka), pieprz

Słony – 1/2 łyżeczki soli, łyżeczkę bulionu wegetariańskiego w proszku

Duś kilka minut pod przykryciem, potem dodaj:

Kwaśny – 2 łyżki mąki pszennej razowej, zamieszaj

Gorzki – wlej 3/4 litra gorącej wody, wrzuć 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich, szczyptę kurkumy

Gotuj około 15 minut i dopraw:

Słodki – 1/2 szklanki śmietany 30%

Ostry – szczyptą pieprzu

Słony – 10 dag sera z niebieską pleśnią

Kwaśny – sokiem z 1/2 cytryny

Gorzki – szczyptą kurkumy


Ten i mnóstwo innych przepisów kulinarnych na wszystkie pory roku znajdziecie w książce Ewy Dobek „5 przemian w kuchni i w życiu – radość gotowania”. Dzięki niej przekonacie się, że zdrowe gotowanie to doskonała zabawa. A że teoria 5 przemian sprawdza się nie tylko w kuchni, autorka dzieli się także swoimi sprawdzonymi recepturami na domowe kosmetyki – zresztą, w gruncie rzeczy przygotowanie kremu nie różni się aż tak bardzo od gotowania zupy...


Konkurs


Dla czytelników „Wróżki” mamy 10 książek wydawnictwa Feeria „5 przemian w kuchni i w życiu – radość gotowania”.


Wystarczy poprawnie odpowiedzieć na pytanie:

Z jakim smakiem w teorii 5 przemian związana jest jesień?

Wybierz prawidłową odpowiedź i prześlij SMS-em pod numer 7255:
– słodki – SMS o treści WRO.5PR.A
– gorzki – SMS o treści WRO.5PR.B
– ostry – SMS o treści WRO.5PR.C
Na odpowiedzi czekamy od 21 października do 17 listopada 2010. Koszt SMS-a – 2,44 zł z VAT.

Regulamin konkursu

reklama
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl