Leczy choroby, podnosi odporność i odmładza. Już po kilku tygodniach stosowania diety skóra wyraźnie młodnieje, bo pozbywamy się toksyn.
Organizm bez wysiłku usuwa zalegające w jelitach złogi, dzięki czemu poprawia się trawienie, a efektem ubocznym jest chudnięcie. Jest także bardzo polecana osobom, które pragną zerwać z paleniem papierosów, gdyż znacznie zmniejsza głód nikotyny. Dietę tę wynalazł amerykański lekarz Max Gerson, który od dzieciństwa cierpiał na tak silne ataki migreny, że czasem tracił z bólu przytomność. Nie pomagały mu specjalistyczne leki i nawet najznamienitsi neurolodzy byli bezradni.
Gerson musiał w końcu wziąć sprawy w swoje ręce. Zaczął od zapisywania wszystkiego, co robił, jadł i pił. Zauważył, że ataki nasilają się po zjedzeniu niektórych pokarmów, a także wtedy, gdy bardzo się denerwuje i za dużo pracuje. Przeprowadził się na wieś, przygotowywał sobie posiłki wyłącznie ze świeżych warzyw i owoców, przyrządzał z nich też soki i przeciery. Jadł tylko to, co było naturalne i bogate w witaminy. Po jakimś czasie ze zdumieniem odkrył, że ataki migreny pojawiały się coraz rzadziej, aż w końcu bezpowrotnie minęły.
CODZIENNIE NA TALERZU
dla zalogowanych użytkowników serwisu.