Zdrowo polej olej

Odkąd zapanowała moda na szczupłą sylwetkę, jak grzyby po deszczu zaczęły się mnożyć cudowne diety, oczywiście pozbawione tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych. Od czci i wiary odsądzono w pierwszej kolejności masło.

Zdrowo polej olej Tymczasem okazało się, że diety niskotłuszczowe wcale nie zmniejszają ryzyka wielu chorób. Tłuszcze, nawet niektóre zwierzęce, są nam wręcz niezbędne dla zachowania zdrowia. Na przykład w maśle i śmietanie znajduje się wyjątkowo dużo kwasów tłuszczowych oraz witamin A, E i D, zwanych witaminami młodości. O ich dobroczynnym wpływie na skórę nie trzeba przekonywać żadnej z nas.
Masło, czyli tłuszcz pochodzący z mleka krowiego, znane jest od kilku tysięcy lat. Na jego leczniczych i kosmetycznych walorach poznali się już starożytni Rzymianie. Wikingowie zabierali masło w beczkach na wyczerpujące dalekomorskie wyprawy. I wiedzieli, co robią, bo znajduje się w nim wiele cennych dla zdrowia składników. Oto najważniejsze z nich.

- Ponad 120 różnych kwasów tłuszczowych. Są łatwo przyswajalne przez organizm i nie obciążają wątroby. Stanowią paliwo energetyczne dla mięśni, serca, wątroby, nerek, płytek krwi oraz układu nerwowego. Są przetwarzane na ciepło do podtrzymania stałej temperatury ciała.

- Naturalny kwas linolowy w formie nie występującej w tłuszczach roślinnych. Ma działanie przeciwnowotworowe. Hamuje rozwój raka gruczołu piersi, żołądka, jelita grubego, wątroby, nerek i płuc.

- Cholesterol. W 100 g masła – od 220 do 240 mg, a więc stosunkowo niewiele. Cała kostka zawiera go tyle samo, co dwa jajka kurze. Cholesterol jest potrzebny do budowy błon komórkowych, wytwarzania hormonów sterydowych, kwasów żółciowych i neuroprzekaźników dobrego nastroju. Jedynie w nadmiarze może sprzyjać rozwojowi chorób krążenia.

reklama

Olejowa rodzinka
Każdy tłuszcz roślinny może być pożywieniem, lekiem i kosmetykiem. Dobroczynny wpływ olejów na organizm widać najlepiej w rejonach, w których używa się ich szczególnie dużo. W krajach basenu Morza Śródziemnego, gdzie podstawowym tłuszczem jest oliwa, o wiele rzadziej niż u nas występują choroby krążenia. Hinduski używające na co dzień oleju sezamowego słyną z pięknej skóry i zdrowych włosów. W Turcji, gdzie do potraw dodaje się olej z pestek dyni, mężczyźni praktycznie nie chorują na przerost prostaty.

Olej arachidowy
Leczy problemy skórne, między innymi skazy i trądzik oraz dolegliwości krążenia. Dawkowanie: łyżeczka dziennie do potraw.

Olej z jojoby
Nadaje się do ciała i włosów. Łagodzi egzemę, łuszczycę, pielęgnuje włosy. Jest bardzo gęsty, dlatego warto go zmieszać z olejem sezamowym lub lnianym i tą mieszaniną raz dziennie smarować skórę, a raz w tygodniu zrobić maskę do włosów.

Olej z kiełków pszenicy
Stosowany zewnętrznie leczy łamliwość paznokci, spłyca zmarszczki. Można go używać nawet dwa razy dziennie.

Olej lniany
Leczy dolegliwości trawienne, nawilża i odmładza skórę, łagodzi objawy menopauzy. Dodawaj łyżeczkę do jedzenia trzy razy dziennie.

Olej z ogórecznika
Zażywany wewnętrznie łagodzi nerwowość, stany pobudzenia i bezsenność, wygładza skórę. Można go kupić w aptekach w formie kapsułek. Zażywaj po jednej rano i wieczorem.

Oliwa
Ma dobroczynny wpływ na cały organizm. Dwie łyżki dziennie złagodzą astmę, arteriosklerozę, dyskopatię, choroby krążenia, migreny i przemęczenie.

Olej z orzechów włoskich
Dolewany codziennie po łyżce do potraw leczy choroby dróg oddechowych, wszelkie infekcje, dolegliwości krążenia i trądzik.

Olej z pestek winogron
Ma silne działanie odmładzające, ze względu na wysoką zawartość witaminy E. Dodawaj do potraw dwie łyżki dziennie i dwa razy w tygodniu smaruj nim całą skórę.

Olej rycynowy
Stosowany zewnętrznie łagodzi kłopoty z kruchymi paznokciami, wzmacnia włosy, leczy zrogowacenia i podrażnienia skóry. Przed użyciem podgrzej go lekko w garnuszku. Zabiegi rób trzy razy w tygodniu.

Olej sezamowy
Nawilża i odżywia skórę, jest znakomity jako maska do włosów. Dodawaj do potraw dwie łyżki dziennie i dwa razy w tygodniu smaruj nim całą skórę. Raz w tygodniu wetrzyj we włosy i po godzinie umyj głowę.

Olej słonecznikowy
Wzmacnia odporność, łagodzi choroby stawów i nerek. Dodawaj codziennie łyżkę oleju do potraw.

Olej sojowy
Przeciwdziała alergiom skórnym, wzmacnia delikatną i nadwrażliwą skórę, wspomaga leczenie liszajca. Dodawaj do potraw dwie łyżeczki dziennie.

Olej z wiesiołka
Wzmacnia odporność, łagodzi choroby stawów, leczy nadciśnienie, zmniejsza kłopoty trawienne i krążeniowe. Do kupienia w aptekach w postaci kapsułek. Łykaj po jednej rano i wieczorem.

Źródło: Wróżka nr 12/2006
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl