Odkąd zapanowała moda na szczupłą sylwetkę, jak grzyby po deszczu zaczęły się mnożyć cudowne diety, oczywiście pozbawione tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych. Od czci i wiary odsądzono w pierwszej kolejności masło.
Tymczasem okazało się, że diety niskotłuszczowe wcale nie zmniejszają ryzyka wielu chorób. Tłuszcze, nawet niektóre zwierzęce, są nam wręcz niezbędne dla zachowania zdrowia. Na przykład w maśle i śmietanie znajduje się wyjątkowo dużo kwasów tłuszczowych oraz witamin A, E i D, zwanych witaminami młodości. O ich dobroczynnym wpływie na skórę nie trzeba przekonywać żadnej z nas.
Masło, czyli tłuszcz pochodzący z mleka krowiego, znane jest od kilku tysięcy lat. Na jego leczniczych i kosmetycznych walorach poznali się już starożytni Rzymianie. Wikingowie zabierali masło w beczkach na wyczerpujące dalekomorskie wyprawy. I wiedzieli, co robią, bo znajduje się w nim wiele cennych dla zdrowia składników. Oto najważniejsze z nich.
- Ponad 120 różnych kwasów tłuszczowych. Są łatwo przyswajalne przez organizm i nie obciążają wątroby. Stanowią paliwo energetyczne dla mięśni, serca, wątroby, nerek, płytek krwi oraz układu nerwowego. Są przetwarzane na ciepło do podtrzymania stałej temperatury ciała.
- Naturalny kwas linolowy w formie nie występującej w tłuszczach roślinnych. Ma działanie przeciwnowotworowe. Hamuje rozwój raka gruczołu piersi, żołądka, jelita grubego, wątroby, nerek i płuc.
- Cholesterol. W 100 g masła – od 220 do 240 mg, a więc stosunkowo niewiele. Cała kostka zawiera go tyle samo, co dwa jajka kurze. Cholesterol jest potrzebny do budowy błon komórkowych, wytwarzania hormonów sterydowych, kwasów żółciowych i neuroprzekaźników dobrego nastroju. Jedynie w nadmiarze może sprzyjać rozwojowi chorób krążenia.
reklama
Olejowa rodzinka Każdy tłuszcz roślinny może być pożywieniem, lekiem i kosmetykiem. Dobroczynny wpływ olejów na organizm widać najlepiej w rejonach, w których używa się ich szczególnie dużo. W krajach basenu Morza Śródziemnego, gdzie podstawowym tłuszczem jest oliwa, o wiele rzadziej niż u nas występują choroby krążenia. Hinduski używające na co dzień oleju sezamowego słyną z pięknej skóry i zdrowych włosów. W Turcji, gdzie do potraw dodaje się olej z pestek dyni, mężczyźni praktycznie nie chorują na przerost prostaty.
Olej arachidowy Leczy problemy skórne, między innymi skazy i trądzik oraz dolegliwości krążenia. Dawkowanie: łyżeczka dziennie do potraw.
Olej z jojoby Nadaje się do ciała i włosów. Łagodzi egzemę, łuszczycę, pielęgnuje włosy. Jest bardzo gęsty, dlatego warto go zmieszać z olejem sezamowym lub lnianym i tą mieszaniną raz dziennie smarować skórę, a raz w tygodniu zrobić maskę do włosów.
Olej z kiełków pszenicy Stosowany zewnętrznie leczy łamliwość paznokci, spłyca zmarszczki. Można go używać nawet dwa razy dziennie.
Olej lniany Leczy dolegliwości trawienne, nawilża i odmładza skórę, łagodzi objawy menopauzy. Dodawaj łyżeczkę do jedzenia trzy razy dziennie.
Olej z ogórecznika Zażywany wewnętrznie łagodzi nerwowość, stany pobudzenia i bezsenność, wygładza skórę. Można go kupić w aptekach w formie kapsułek. Zażywaj po jednej rano i wieczorem.
Oliwa Ma dobroczynny wpływ na cały organizm. Dwie łyżki dziennie złagodzą astmę, arteriosklerozę, dyskopatię, choroby krążenia, migreny i przemęczenie.
Olej z orzechów włoskich Dolewany codziennie po łyżce do potraw leczy choroby dróg oddechowych, wszelkie infekcje, dolegliwości krążenia i trądzik.
Olej z pestek winogron Ma silne działanie odmładzające, ze względu na wysoką zawartość witaminy E. Dodawaj do potraw dwie łyżki dziennie i dwa razy w tygodniu smaruj nim całą skórę.
Olej rycynowy Stosowany zewnętrznie łagodzi kłopoty z kruchymi paznokciami, wzmacnia włosy, leczy zrogowacenia i podrażnienia skóry. Przed użyciem podgrzej go lekko w garnuszku. Zabiegi rób trzy razy w tygodniu.
Olej sezamowy Nawilża i odżywia skórę, jest znakomity jako maska do włosów. Dodawaj do potraw dwie łyżki dziennie i dwa razy w tygodniu smaruj nim całą skórę. Raz w tygodniu wetrzyj we włosy i po godzinie umyj głowę.
Olej słonecznikowy Wzmacnia odporność, łagodzi choroby stawów i nerek. Dodawaj codziennie łyżkę oleju do potraw.
Olej sojowy Przeciwdziała alergiom skórnym, wzmacnia delikatną i nadwrażliwą skórę, wspomaga leczenie liszajca. Dodawaj do potraw dwie łyżeczki dziennie.
Olej z wiesiołka Wzmacnia odporność, łagodzi choroby stawów, leczy nadciśnienie, zmniejsza kłopoty trawienne i krążeniowe. Do kupienia w aptekach w postaci kapsułek. Łykaj po jednej rano i wieczorem.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.