Koleżanki nieustannie pytały, co ze sobą zrobiła, że tak dobrze wygląda. Magda była do tego stopnia przekonana, że ajurweda jest potrzebna ludziom Zachodu, iż zdecydowała się na naukę w jednej z największych szkół hinduskich na świecie – Uniwersytecie Sri Sri Ajurweda w Kanadzie. Dziś leczy dietą ludzi w naszym kraju.
Ajurwedę – naturalną medycynę hinduską – praktykuje się w Indiach od 5500 lat, więc jest ona jednym z najstarszych systemów leczniczych na Ziemi. Według riszich, starożytnych mędrców, którzy stworzyli ajurwedę, odpowiednio dobrany jadłospis pomaga zachować zdrowie, młodość i siły życiowe.
5 przykazań ajurwedy
Masło ghee
W kuchni ajurwedyskiej poleca się ghee, czyli sklarowane masło. Można go używać do chleba, smażyć na nim, piec i dusić. Weź 1 kilogram niesolonego, świeżego masła. Roztop je w dużym, ciężkim garnku na średnim ogniu.
Gdy się zagotuje i na powierzchni utworzy się biała piana, zmniejsz ogień do minimum, gotuj 30 minut bez przykrycia, od czasu do czasu zbierając pianę z powierzchni. Gotowe ghee powinno być przezroczyste i mieć złoty kolor. W zamkniętym pojemniku możesz je trzymać nawet kilka miesięcy.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.