Latem nasze menu powinno być nasycone kolorem. Przecież jest mnóstwo warzyw i owoców. Wykorzystaj to bogactwo przede wszystkim w kolorowych zupach – chłodnikach!!
Omijam szerokim łukiem kuchenkę i piekarnik. Robię kolorowe chłodniki – współgrają z barwami ogrodu. Są świeże i lekkie, jednak niezwykle pożywne. Miseczka chłodnej zupy wystarcza na posiłek.
Chłodniki znakomicie gaszą pragnienie, regenerują siły i, co ważne, skutecznie uzupełniają płyny w czasie, kiedy ich najbardziej potrzebujemy. Ponadto wzmacniają i uodparniają organizm. Dodawany do nich jogurt jest źródłem zdrowego białka.
Chłodnik biały
Podobne chłodne zupy znajdziemy w różnych szerokościach geograficznych: w Grecji, Turcji czy w Indiach. Podstawą jest gęsty jogurt znany u nas jako bałkański lub grecki, do tego świeże zioła, pikantne dodatki i przyprawy, czasem sok z cytrusów, aromatyczna oliwa.
Weź: •duży pojemnik jogurtu bałkańskiego •świeży ogórek •posiekany ząbek czosnku •kawałek (1 cm) świeżego i posiekanego korzenia imbiru •sok z pomarańczy •½ papryczki chili wypestkowanej i posiekanej •½ czerwonej cebulki drobno posiekanej •pęczek kolendry lub kilka gałązek lubczyku •garstkę uprażonych orzeszków piniowych
Jogurt bałkański roztrzep z sokiem pomarańczowym i imbirem. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Ogórek pokrój w drobną kostkę. Zmieszaj z posiekaną cebulką, czosnkiem i papryczką. Kolendrę posiekaj. Dodaj warzywa i kolendrę do schłodzonego jogurtu, dopraw do smaku, zamieszaj i rozlej do miseczek. Przed podaniem posyp uprażonymi orzeszkami i skrop oliwą.
Chłodnik zielono-różowy
Niezwykle ładny, pastelowy chłodnik, znakomity na letni lunch z dodatkiem grzanki z ciemnego chleba.
Weź: •¼ kg świeżego lub mrożonego zielonego groszku •awokado •sporą garść rukoli •szczypior z 2 cebulek dymek •¼ l naturalnego, gęstego jogurtu •¼ l bulionu warzywnego •sok z lemonki •kilka rzodkiewek •wędzonego łososia pokrojonego w cienkie paseczki •sól morską i świeżo mielony pieprz
Groszek obgotuj delikatnie w osolonej i lekko ocukrzonej wodzie, aby nie stracił koloru. Odcedź i zaraz przelej lodowatą wodą. Przełóż groszek do blendera, dodaj posiekany szczypior i rukolę, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki awokado, jogurt, bulion i sok z lemonki. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie zmiksuj i porządnie schłodź. Podawaj z łososiem i plasterkami rzodkiewek.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.