Strona 2 z 2
Czym złagodzić brzydki zapach
Możesz popijać czosnek mlekiem, przekąszać goździkami, ziarnami czarnuszki lub kawy albo płukać usta wodą z miętą. Najbardziej rozpowszechnione jest żucie natki pietruszki, gdyż zawarty w niej chlorofil częściowo neutralizuje woń czosnku. Aby pozbyć się zapachu z rąk, dobrze jest przemyć je sokiem z cytryny. Można też po krojeniu czosnku umyć dłonie w zimnej wodzie, natrzeć solą, spłukać i dopiero wtedy użyć wody z mydłem.
Surowy czy gotowany?
Nasza rada: jedz czosnek w każdej postaci. Surowy zabija bakterie, wspiera więc układ odpornościowy i przeciwdziała chorobom nowotworowym. Gotowany natomiast ma zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi i zmniejsza lepkość krwinek. Poza tym działa wykrztuśnie. A więc może być pomocny przy przeziębieniach czy zapaleniu oskrzeli.
Komu nie służy
Nie jedz go przed planowanymi zabiegami stomatologicznymi czy operacyjnymi. Czosnek rozrzedza krew, zapobiega zatorom, więc utrudnia krzepnięcie i powoduje krwotoki. Lepiej, żeby unikały go też kobiety w ciąży. Może wywołać skurcze macicy, a nawet poronienie; po co ryzykować?
Kto ma wrażliwy żołądek, też nie powinien się nim objadać. Czosnek potrafi podrażnić śluzówkę żołądka i jelit, a to grozi zgagą lub bólem brzucha.
Francuski sposób na zarazę
Kiedy w 1726 roku panowała w Marsylii epidemia grypy, wycinająca w pień całe dzielnice, czterech drobnych złodziejaszków, miało się zadziwiająco dobrze. Było to o tyle niezwykłe, że mężczyźni ci przez cały czas plądrowali domy zmarłych. Okazało się, że systematycznie i obficie raczyli się czosnkowym winem znalezionym w jednej z rabowanych piwniczek. Właśnie ta kuracja skutecznie chroniła ich przed zakażeniem. Pikanterii tej historyjce dodaje to, że nazwiska tych złodziejaszków noszą dzisiaj najbardziej znamienite i najbogatsze francuskie rody.
reklama
Idealny do przetworówNie tylko dlatego, że wzbogaca smak kiszonych ogórków czy papryki. Czosnek przede wszystkim jest naturalnym środkiem przeciw powstawaniu pleśni. Jeśli przed zamknięciem słoja wrzucisz do niego kilka ząbków, będziesz miała pewność, że przetwory bezpiecznie przetrwają zimę.
Nalewka „10 lat mniej"Przygotuj cztery główki czosnku i szklankę spirytusu (lub octu owocowego). Podziel je na ząbki, obierz i zmiażdż. Ale nie metalową praską tylko drewnianym tłuczkiem, przez lnianą ściereczkę. Zalej spirytusem, odstaw na 10 dni w ciemne i chłodne miejsce. Potem odciśnij, odrzuć masę czosnkową i przelej płyn do butelki. Zanim zaczniesz popijać nalewkę, odczekaj jeszcze 2 dni.
Masełko czosnkowe na poprawę odpornościPół kostki miękkiego masła połącz z trzema ząbkami czosnku przepuszczonego przez praskę. Dodaj trochę drobniutko posiekanej pietruszki. Masełkiem smaruj ciemne pieczywo, ale oszczędnie, ze względu na szkodliwość tłuszczów zwierzęcych.
Okład na odciskiWeź dwa ząbki czosnku, obierz je ze skórki, rozgnieć i dodaj łyżeczkę ciepłej oliwy. Taką papkę nałóż na bolące miejsca, owiń chusteczką, pozostawiając kompres na noc. Kurację powtarzaj codziennie przez tydzień.
Mikstura na obniżenie ciśnienia krwi10 średniej wielkości ząbków czosnku zalej dwiema szklankami wody mineralnej, niegazowanej. Dodaj 2 łyżki soku z cytryny i dwie łyżki płynnego miodu akacjowego. Wymieszaj, przelej do butelki i odstaw do lodówki na dobę. Pij codziennie, po kieliszku.
Lotion na porost włosówObierz dwie główki czosnku, przepuść ząbki przez praskę, by wycisnąć z nich sok. Odrzuć włókniste części, a do soku dodaj pół szklanki wódki. Taką miksturą smaruj skórę głowy. Po każdym zabiegu na 2 godziny owijaj ją ogrzanym wcześniej ręcznikiem. Powtarzaj raz w tygodniu, do czasu kiedy zauważysz efekt wzmocnienia.
Naturalny środek owadobójczyOstry zapach czosnku zmienia atrakcyjną dla owadów naturalną woń roślin. Żeby odstraszyć robactwo od kwiatów lub warzyw ogrodowych, wykop dołek w odległości około 40 centymetrów od korzeni i zakop w nim kilkanaście ząbków czosnku. Roślina pochłonie lecznicze substancje i na wiosnę nie trzeba będzie używać chemii zwalczającej szkodniki.
Kaja Ostrowska fot. shutterstock
dla zalogowanych użytkowników serwisu.