Chcę wyjechać na wieś

Nie wahamy się ani chwili. Wyjeżdżamy na wieś. Wybieramy cudne miejsce – miłe gospodarstwo agroturystyczne. Zabieramy rowery, książki i dobry humor.

To darowany czas schyłku lata, początku jesieni. A na wsi wspaniała cisza. Łąki są już skoszone, a siano suszy się w stodole, zboża zebrane, pachnie dojrzałymi gruszkami i śliwkami. To czas, gdy cieszymy się obfitością owoców, warzyw i zbóż.

Sięgamy do zapomnianych tradycji, celebrujemy magiczne rytuały, które zapewnią urodzaj w przyszłym roku. Próbujemy tradycyjnej kuchni. A ta, choć daleka od modnego ruchu slow food, przywraca swojskie smaki i pozwala wrócić do korzeni.

Do przygotowania potraw użyjemy zapomnianych warzyw: brukwi, rzepy czy pasternaku. Upieczemy najpiękniejszy kołacz. Będzie kozi ser, domowa kiełbasa, świeże raki, ryby i grzyby leśne. Trochę poeksperymentujemy. A na zżętym polu zrobimy z pozostawionych najpiękniejszych kłosów prześliczną ukwieconą „przepiórkę" w ofierze, która zmusi potężne moce do przychylności. Dar taki ma przekonać zaświaty o ludzkiej gotowości do przyjaźni, o tym, że w ładzie i ciszy syty człowiek i spokojne duchy powinni odpocząć we własnych przestrzeniach.

Gruszki z kozim serem

Weź: •4 średniej wielkości gruszki •15 dag dobrego tłustego, miękkiego koziego sera •szczyptę cynamonu •6 łyżek płynnego miodu gryczanego

Gruszki przekrój na pół. Po wydrążeniu gniazd nasiennych nałóż na nie ser, polej miodem i posyp cynamonem. Piecz 10 minut w 150°C.

reklama


★ Krem z brukwi z pigwą

Weź: •kilogram brukwi •6 dojrzałych pigw •4 cebule •1½ l dobrego tłustego mleka •¾ l wody •2 łyżki masła •oliwę •2 łyżki miodu •szczyptę kurkumy lub łyżkę płatków nagietka

Brukiew obierz, pokrój na drobne kawałki i podsmaż na maśle na rumiano. Cebulę pokrój w kostkę i duś na oliwie na niewielkim ogniu do miękkości. Przełóż do większego garnka, dodaj brukiew, mleko, pół litra wody i gotuj do miękkości. Zmiksuj całość na krem, doprawiając solą i pieprzem. Pigwy obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki i obsmaż na maśle z miodem i kurkumą do zrumienienia. Wlej szklankę wody, duś do miękkości. Podawaj z brukwiowym kremem.

★ Energetyczna sałatka z kiełbasą z dzika

Weź: •kawałek (25 dag) kiełbasy z dzika • pół kg zielonej soczewicy •po kawałku marchewki, selera, pietruszki, pora •ząbek czosnku •2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego •łyżkę klarowanego masła •sól i pieprz

Opłukaną soczewicę ugotuj al dente w bulionie, odcedź i odstaw. Warzywa posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle, dopraw solą i pieprzem. Dodaj soczewicę i pokrojoną w plastry kiełbasę. Chwilę podsmaż, mieszając. Podawaj posypaną obficie świeżo mielonym pieprzem.

★ Bakłażan faszerowany prawdziwkami

Weź: •3 bakłażany •½ kg świeżych prawdziwków •cebulę •jajko •½ szklanki gęstej dobrej tłustej śmietany •1/3 szklanki oliwy •3 łyżki bułki tartej •2 łyżki natki pietruszki •2 łyżki siekanego szczypiorku •sól i pieprz

Bakłażany umyj, zetnij czubki od strony szypułki, przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż łyżeczką miąższ, posiekaj go. Połówki bakłażanów posól delikatnie i odstaw na ½ godziny, by puściły sok, następnie opłucz je i osusz. Umyj grzyby, osusz, pokrój w cienkie paski. Obierz, pokrój w kostkę cebulę. Miąższ bakłażanowy, cebulę i grzyby podduś na oliwie, dopraw solą i pieprzem, dodaj jajko, bułkę tartą i zieleninę. Farszem napełnij połówki bakłażanów. Ułóż bakłażany w żaroodpornym naczyniu, wlej trochę wody i oliwę po smażeniu. Zapiekaj całość przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec polej lekko posoloną śmietaną.

Źródło: Wróżka nr 9/2014
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl