Strona 1 z 2
W czerwcu trzeba zajadać się truskawkami. Obowiązkowo!
Uwielbiam czerwcowe targowiska i stragany pełne pachnących, soczystych i słodkich owoców. Bez truskawek trudno wyobrazić sobie menu prawdziwie letniego dnia. Na czczo działają lepiej niż kawa dzięki łatwo przyswajalnej fruktozie. Jest szybko przetwarzana i dostarcza sporej porcji energii.
Truskawki to cudownie pachnące naturalne źródło witaminy C, potasu, żelaza, kwasu foliowego i błonnika. Dzięki enzymom spalającym tłuszcze i bromelinie, która rozkłada białko, pomagają sprawnie uporać się z cięższym daniem. Same przyjemności, korzyści – no i ten smak!
Pierwsze truskawki wyhodowano w Europie w XVIII w. Były krzyżówką poziomki wirginijskiej z olbrzymimi poziomkami przywiezionymi w 1713 roku przez bretońskiego oficera Fraziera z Chile. Zajadał się nimi Król Słońce – Ludwik XIV. Królowi podawano je w winie. Damy dworu pałaszowały truskawki w śmietanie.
A ja nucę sobie „Strawberry Fields forever" The Beatles i wiem, że mieli rację: truskawkowe pola pozostaną na zawsze.
★ Salsa truskawkowa
Cudowna słodko-kwaśno-ostra salsa świetnie smakuje na przykład z grillowaną rybą.
Weź: •około ½ kg świeżych truskawek, najlepiej niedużych •2 łyżki soku z cytryny •3 cebulki dymki albo czerwoną cebulę •1-2 łyżki octu balsamicznego •łyżeczkę miodu •2 łyżki posiekanej natki pietruszki •1-2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku •2 łyżki oliwy •1-1,5 łyżeczki kruszonego czerwonego pieprzu •sól
Cebulę oczyść, posiekaj w drobną kostkę, zalej sokiem z cytryny, odstaw pod przykryciem na 15 min. Następnie dodaj sól, miód, ocet balsamiczny, oliwę i lekko wymieszaj. Truskawki opłucz, dokładnie osącz. Pokrój na ćwiartki. Zalej je przygotowanym sosem i dorzuć zieleninę. Całość dopraw sporą ilością kruszonego czerwonego pieprzu, znów lekko wymieszaj. Odstaw salsę na pół godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.
reklama
★ Orzeźwiająca PrzekąskaTruskawki z wczesną świeżą miętą – sama świeżość!Weź: •8 dużych truskawek •100 g białego serka kremowego •2 łyżki świeżej mięty •szczyptę soli •kolorowy pieprz świeżo mielony •łuskane
i lekko posiekane pistacje do dekoracji
Truskawki umyj, osusz i lekko zetnij spód tak, aby móc je postawić. Każdą przetnij, żeby powstały 2-3 warstwy. Serek przełóż do miseczki, lekko posól, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i drobno pokrojoną miętą. Owoce przełóż serkową masą i ułóż na półmisku. Posyp pistacjowymi orzeszkami. Najlepiej smakują lekko schłodzone.
★ Kulki z cielęciny nadziewane truskawkamiDelikatne i zaskakujące, bardzo smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.Weź: •½ kg gotowanego zmielonego mięsa cielęcego •10 dużych truskawek •3 kromki bułki pszennej •2 żółtka •białko •3 łyżki posiekanych orzechów laskowych •3 łyżki śmietanki 12% •3 łyżki mąki •garstkę posiekanej szalotki •łyżeczkę posiekanego tymianku •szczyptę otartej gałki muszkatołowej •sól •świeżo mielony pieprz do smaku •1 i ½ szklanki oleju do głębokiego smażenia
Bułkę namocz w śmietance, lekko odciśnij i rozetrzyj w miseczce drewnianą łyżką. Wrzuć do mięsa i lekko wymieszaj. Dodaj żółtka, orzechy, szalotkę, tymianek i gałkę, dopraw solą i pieprzem. Na końcu połącz z pianą ubitą z białka. Masę jeszcze raz wymieszaj i uformuj z niej 10-12 płaskich placuszków. Na każdym z nich połóż truskawkę, zlep brzegi, obtocz delikatnie w mące i smaż w głębokim tłuszczu na rumiano. Wyjmij cedzakową łyżką i odsącz na papierowym ręczniku.
★ Zapiekany kozi serek z miodowymi truskawkami i rabarbaremZnakomite niewielkie danko na przystawkę albo deser. Rabarbar to oprócz truskawek kolejny czerwcowy cud.Weź (na 4 porcje): •¼ kg truskawek •¼ kg rabarbaru •łyżkę masła •kieliszek białego wina •łyżkę miodu •łyżkę soku z cytryny •łyżeczkę skórki otartej z cytryny •łyżkę posiekanego świeżego tymianku •4 kwadraty wycięte z gotowego ciasta francuskiego •4 świeże kozie serki •roztrzepane żółtko
Truskawki umyj, osusz i podziel na ćwiartki. Rabarbar oczyść i pokrój w kostkę. W rondelku rozpuść masło i wrzuć rabarbar, dolej wino, sok z cytryny, dodaj miód, skórkę cytrynową i tymianek. Zagotuj i przestudź. Na każdym kawałku ciasta połóż serek. Brzegi posmaruj żółtkiem i piecz do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut. Podawaj ze świeżymi truskawkami.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.