Kąski, zakąski, przekąski

Krewetki w białym winie Krewetki w białym winie
Krewetki same w sobie mają głębię aromatów, nie trzeba więc wielu dodatków, aby danie było wyśmienite. Najważniejsze jest, by krewetki były doskonałej jakości.
Na patelni rozgrzej ¼ szklanki oliwy, dodaj 6 obranych i drobno posiekanych ząbków czosnku, pęczek pietruszki drobno posiekany, pokruszony listek laurowy, pocięty drobno strączek ostrej papryczki chili i smaż przez chwilę. Dodaj partiami ok. 1 kg krewetek i smaż na średnim ogniu ok. 2 minut. Dolej ²/³ szklanki białego wytrawnego wina i smaż jeszcze przez 3-4 minuty. Łyżką cedzakową wyjmij krewetki i podgrzewaj jeszcze sos tak, aby połowa wyparowała. Pozostałym sosem polej krewetki. Doskonała przekąska do białego wina!

Kurczak w aromatycznym cieście
Chrupiący kurczak świetnie pachnie i znakomicie wygląda ułożony w rozetę na półmisku. W środku – miseczka sosu.
Około 1 kg piersi kurczaka pokrój wzdłuż na paski ok 1 cm. Przygotuj marynatę: 3 łyżki sherry lub miodu pitnego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę startego świeżego imbiru, 1 łyżeczkę otartej skórki z cytryny, 1 łyżeczkę brązowego cukru zmieszaj w miseczce. Do marynaty włóż mięso (powinna je pokryć) i pozostaw w chłodzie na około pół godziny. Białka z 2 jaj ubij na sztywną pianę i dodaj 3 łyżki mąki i 2 łyżki soku z cytryny. Delikatnie wymieszaj.

Wyjmij kurczaka z marynaty, ale jej nie wylewaj. Na patelni do głębokiego smażenia lub w woku rozgrzej olej, wkładaj kawałki kurczaka zanurzone w cieście i smaż około 5-6 minut, aż się zezłocą. Osusz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Marynatę przelej do małego rondelka, dodaj ½ szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki) i zagotuj. 2 łyżki soku z cytryny wymieszaj z 2 łyżkami mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej na gładką pastę. Dodaj do marynaty z bulionem, wymieszaj i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Usmażone kawałki kurczaka ułóż na półmisku i sos podaj oddzielnie w miseczce. Pasuje z cięższymi, nawet półsłodkimi winami typu sherry lub malaga albo nalewkami.

reklama

Krewetki na sałatce z ananasem
Najlepiej sprawdzają się podane w małych papierowych lub ceramicznych foremkach. Wyglądają apetycznie, kolorowo i pięknie pachną.
Krewetki powinny być obrane, z pozostawionym jedynie ogonkiem. Mrożone należy przepłukać wrzątkiem, odstawić do rozmrożenia i osuszyć na ręczniku. 3-4 duże plastry świeżego ananasa, garść suszonych pomidorów, 2-3 łodygi selera naciowego pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej nieco oleju, wrzuć seler i pomidory. Smaż 4-5 minut, dodaj ananasa i smaż jeszcze minutę. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki klarowanego masła. 14-16 krewetek obtocz w mące i ułóż na patelni. Smaż na złoty kolor. Sałatkę przełóż do małych foremek, na wierzchu ułóż krewetki. Do tego idealnie pasuje białe wino lub szampan.

Paszteciki z kurczakiem i migdałami
Takie paszteciki podawać można samodzielnie lub do nieśmiertelnego barszczyku lub gorącego bulionu.
Na patelni rozgrzej łyżkę dobrej oliwy i wsyp 6-10 dag płatków migdałowych, lekko podsmaż, aż się zrumienią. Zsuń je na papierowy ręcznik. Na tej samej patelni podsmaż jedną posiekaną cebulę, aż zmięknie. Posól lekko i dodaj ½ łyżeczki cynamonu, łyżeczkę słodkiej papryki i łyżeczkę kminku, wymieszaj i smaż przez 2-3 minuty. Włóż około pół kilo pokrojonej w drobne kawałki piersi kurczaka i smaż, aż mięso lekko się podsmaży.

Dodaj 2 małe obrane, pokrojone drobno pomidory, garstkę rodzynek, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, garść płatków migdałowych i wlej kieliszek białego wina. Przykryj patelnię i trzymaj na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut. Odkryj, zwiększ ogień tak, aby sos odparował. Zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia. Rozmroź ciasto francuskie zgodnie z instrukcją. Wytnij kwadraty. Środek każdego posmaruj oliwą i nakładaj porcje nadzienia, złóż w trójkąty i starannie zlep brzegi. Ułóż paszteciki na natłuszczonej blasze i piecz w 180°C przez ok. 25 minut.


Urszula Duda-Szelińska
z zawodu biolog, gotuje z zamiłowania. Twierdzi, że to natura przyrodnika
pomaga jej odkrywać smaki i zapachy świata.
Fot.: Stockfood/Free, shutterstock.com
 

Źródło: Wróżka nr 1/2013
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl