Strona 2 z 2
★ Bakaliowiec
Kwintesencja bakaliowych smaków. Gotowe ciasto dostawaliśmy w puszkach przysyłane ze Stanów Zjednoczonych. Przepis na wersję domową – znacznie lepszą.
Weź: • 200 g orzechów laskowych, przepołowionych • 100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych • 50 g migdałów, sparzonych i obranych ze skórki oraz grubo pokrojonych • 200 g rodzynek • 100 g suszonych śliwek, pokrojonych • 200 g suszonych moreli, pokrojonych •140 g kandyzowanych wiśni. Na ciasto: • 100 g mąki • pół łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżeczki mieszanki przypraw do pierników • 175 g brązowego ciemnego cukru • 3 jajka • 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii • cukier puder do posypania.
Piekarnik nagrzej do 150°C. Foremkę „keksówkę” wyłóż papierem. Wymieszaj orzechy, migdały, rodzynki, suszone owoce i kandyzowane wiśnie. Mąkę wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową, dodaj brązowy cukier, a następnie orzechy i bakalie. Jajka ubij z wanilią, następnie delikatnie i dokładnie połącz z suchymi składnikami. Przełóż do przygotowanej formy, wyrównaj wierzch. Piecz przez 90-105 minut. Najlepiej wystudź w formie, wtedy łatwo da się wyjąć. Posyp cukrem pudrem. Ciasto trzeba kroić ostrym nożem! Piękny, kolorowy deser do świątecznej herbaty.
★ Udka kurczaka po żydowsku
Wykwintna, aromatyczna odmiana nóżek kurczaka bez panierki.
Po 10 dag suszonych śliwek, moreli, fig i rodzynek namocz we wrzątku przez około 15 minut. Udka kurczaka lekko posól. Na patelni lub w płaskim rondlu rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i zeszklij na niej posiekaną cebulę i 1-2 ząbki czosnku. Dodaj kurczaka i obsmaż na złoto ze wszystkich stron. Zalej szklanką wody i wsyp łyżeczkę szafranu (może być zastąpiony tańszą kurkumą) i duś około 35 minut na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając wodą. Wrzuć odsączone owoce i duś 15 minut. Dodaj dużą szczyptę cynamonu i zostaw na ogniu jeszcze kilka minut. Na suchej patelni upraż sporą garść płatków migdałowych lub posiekanych migdałów i posyp nimi udka przed podaniem. Polecam z dodatkiem kuskusu oprószonego natką pietruszki.
reklama
★ Placuszki figowe Abigail Przygotowane przez Abigail na przeprosiny dla Dawida sprawiły, że został jej mężem… 20-25 fig namocz w ciepłej wodzie, dokładnie odsącz i drobno posiekaj. Powinno być ok. 2 ½ szklanki. Płaską blachę do pieczenia lekko wysmaruj tłuszczem. W miseczce wymieszaj 20 dag uprażonych i posiekanych orzechów włoskich lub migdałów i łyżeczkę cynamonu. Dodaj figi, dokładnie wymieszaj. Nabieraj kopiaste łyżki mieszanki i formuj z niej placuszki o średnicy ok. 4 cm i grubości 1-2 cm. Placuszki ułóż na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do 110°C. Ponieważ placuszki muszą utracić sporo wody, czas pieczenia trwa ok. 2-3 godzin. Podawaj całkowicie wystudzone. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku. To także pomysł na autorski prezent pod choinkę.
★ Orientalny kurczak Przepis na kurczaka wypróbowałam jeszcze przed świętami. Smakował nawet dzieciom! Trzy, cztery piersi kurczaka pokrój w paseczki wzdłuż włókien. Na małym ogniu w rondlu rozpuść 2 łyżki klarowanego masła i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę i 2-3 ząbki czosnku. Dodaj posiekane drobno 2-3 wypestkowane papryczki czereśniowe (może być jedna czerwona papryka) i kurczaka. Podsmaż mięso na złoty kolor. Dodaj pół szklanki wody, 5 dag suszonych wypestkowanych daktyli, 20 dag suszonych na słońcu moreli pokrojonych na połówki i 2 obrane posiekane pomidory. Przypraw sporą szczyptą kminku i duś około 20 minut. Pod koniec dodaj 2 łyżki naturalnego jogurtu lub kwaśnej śmietany i duś jeszcze około 5 minut. Świetny z dodatkiem białego ryżu.
★ Aromatyczna wołowina z figami Pachnąca Orientem potrawa rozgrzewa i podnosi na duchu, a figi oprócz tego, że wspaniale smakują wspomagają także trawienie. Pół kilograma dobrej wołowiny pokrój w kostkę, obsmaż ze wszystkich stron i przełóż do rondla. Na tej samej patelni zeszklij pokrojoną w piórka cebulę, dodaj do mięsa, zalej ok. ¾ l bulionu wołowego (może być z kostki) i duś około 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Do mięsa dodaj odsączoną namoczoną uprzednio szklankę pomarańczowej soczewicy i pokrojoną w cienkie słupki białą rzodkiew. Jeśli chcesz, aby potrawa była bardziej pikantna, dodaj 1 ostrą papryczkę pokrojoną w drobną kostkę. Duś jeszcze kilkanaście minut.
W tym czasie namocz sporą garść rodzynek i 8-10 suszonych fig, utłucz w moździerzu 2-3 ziarna kardamonu i posiekaj drobno 2 cm świeżego korzenia imbiru. Dodaj do mięsa, dopraw dużą szczyptą cynamonu i gałki muszkatołowej (ilość przypraw zależy od upodobań). Dopraw do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Duś jeszcze około 10 minut. Na koniec posyp dużą garścią natki pietruszki i zamieszaj. Świetna z kaszką kuskus lub chlebkiem pita.
Urszula Duda-Szelińska
z zawodu biolog, gotuje z zamiłowania.
Twierdzi, że to natura przyrodnika pomaga jej odkrywać smaki i zapachy świata.
Fot.: stockfood/free, shutterstock.com
dla zalogowanych użytkowników serwisu.