Bakalie w roli głównej

Bakaliowiec
Kwintesencja bakaliowych smaków. Gotowe ciasto dostawaliśmy w puszkach przysyłane ze Stanów Zjednoczonych. Przepis na wersję domową – znacznie lepszą.

Weź: • 200 g orzechów laskowych, przepołowionych • 100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych • 50 g migdałów, sparzonych i obranych ze skórki oraz grubo pokrojonych • 200 g rodzynek • 100 g suszonych śliwek, pokrojonych • 200 g suszonych moreli, pokrojonych •140 g kandyzowanych wiśni. Na ciasto: • 100 g mąki • pół łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżeczki mieszanki przypraw do pierników • 175 g brązowego ciemnego cukru • 3 jajka • 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii • cukier puder do posypania.

Piekarnik nagrzej do 150°C. Foremkę „keksówkę” wyłóż papierem. Wymieszaj orzechy, migdały, rodzynki, suszone owoce i kandyzowane wiśnie. Mąkę wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową, dodaj brązowy cukier, a następnie orzechy i bakalie. Jajka ubij z wanilią, następnie delikatnie i dokładnie połącz z suchymi składnikami. Przełóż do przygotowanej formy, wyrównaj wierzch. Piecz przez 90-105 minut. Najlepiej wystudź w formie, wtedy łatwo da się wyjąć. Posyp cukrem pudrem. Ciasto trzeba kroić ostrym nożem! Piękny, kolorowy deser do świątecznej herbaty.

Mięso dzięki bakaliom nabiera nowego smakuUdka kurczaka po żydowsku
Wykwintna, aromatyczna odmiana nóżek kurczaka bez panierki.

Po 10 dag suszonych śliwek, moreli, fig i rodzynek namocz we wrzątku przez około 15 minut. Udka kurczaka lekko posól. Na patelni lub w płaskim rondlu rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i zeszklij na niej posiekaną cebulę i 1-2 ząbki czosnku. Dodaj kurczaka i obsmaż na złoto ze wszystkich stron. Zalej szklanką wody i wsyp łyżeczkę szafranu (może być zastąpiony tańszą kurkumą) i duś około 35 minut na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając wodą. Wrzuć odsączone owoce i duś 15 minut. Dodaj dużą szczyptę cynamonu i zostaw na ogniu jeszcze kilka minut. Na suchej patelni upraż sporą garść płatków migdałowych lub posiekanych migdałów i posyp nimi udka przed podaniem. Polecam z dodatkiem kuskusu oprószonego natką pietruszki.

reklama

Placuszki figowe Abigail
Przygotowane przez Abigail na przeprosiny dla Dawida sprawiły, że został jej mężem…

20-25 fig namocz w ciepłej wodzie, dokładnie odsącz i drobno posiekaj. Powinno być ok. 2 ½ szklanki. Płaską blachę do pieczenia lekko wysmaruj tłuszczem. W miseczce wymieszaj 20 dag uprażonych i posiekanych orzechów włoskich lub migdałów i łyżeczkę cynamonu. Dodaj figi, dokładnie wymieszaj. Nabieraj kopiaste łyżki mieszanki i formuj z niej placuszki o średnicy ok. 4 cm i grubości 1-2 cm. Placuszki ułóż na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do 110°C. Ponieważ placuszki muszą utracić sporo wody, czas pieczenia trwa ok. 2-3 godzin. Podawaj całkowicie wystudzone. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku. To także pomysł na autorski prezent pod choinkę.

Orientalny kurczak
Przepis na kurczaka wypróbowałam jeszcze przed świętami. Smakował nawet dzieciom!

Trzy, cztery piersi kurczaka pokrój w paseczki wzdłuż włókien. Na małym ogniu w rondlu rozpuść 2 łyżki klarowanego masła i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę i 2-3 ząbki czosnku. Dodaj posiekane drobno 2-3 wypestkowane papryczki czereśniowe (może być jedna czerwona papryka) i kurczaka. Podsmaż mięso na złoty kolor. Dodaj pół szklanki wody, 5 dag suszonych wypestkowanych daktyli, 20 dag suszonych na słońcu moreli pokrojonych na połówki i 2 obrane posiekane pomidory. Przypraw sporą szczyptą kminku i duś około 20 minut. Pod koniec dodaj 2 łyżki naturalnego jogurtu lub kwaśnej śmietany i duś jeszcze około 5 minut. Świetny z dodatkiem białego ryżu.

Aromatyczna wołowina z figami
Pachnąca Orientem potrawa rozgrzewa i podnosi na duchu, a figi oprócz tego, że wspaniale smakują wspomagają także trawienie.

Pół kilograma dobrej wołowiny pokrój w kostkę, obsmaż ze wszystkich stron i przełóż do rondla. Na tej samej patelni zeszklij pokrojoną w piórka cebulę, dodaj do mięsa, zalej ok. ¾ l bulionu wołowego (może być z kostki) i duś około 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Do mięsa dodaj odsączoną namoczoną uprzednio szklankę pomarańczowej soczewicy i pokrojoną w cienkie słupki białą rzodkiew. Jeśli chcesz, aby potrawa była bardziej pikantna, dodaj 1 ostrą papryczkę pokrojoną w drobną kostkę. Duś jeszcze kilkanaście minut.

W tym czasie namocz sporą garść rodzynek i 8-10 suszonych fig, utłucz w moździerzu 2-3 ziarna kardamonu i posiekaj drobno 2 cm świeżego korzenia imbiru. Dodaj do mięsa, dopraw dużą szczyptą cynamonu i gałki muszkatołowej (ilość przypraw zależy od upodobań). Dopraw do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Duś jeszcze około 10 minut. Na koniec posyp dużą garścią natki pietruszki i zamieszaj. Świetna z kaszką kuskus lub chlebkiem pita.


Urszula Duda-Szelińska
z zawodu biolog, gotuje z zamiłowania.
Twierdzi, że to natura przyrodnika pomaga jej odkrywać smaki i zapachy świata.
Fot.: stockfood/free, shutterstock.com  

Źródło: Wróżka nr 12/2012
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl