Złapał katar Katarzynę

Niezawodne babcine sposoby

Rosół z kury
Nasze babcie podawały go przy wielu chorobach. I słusznie.  Zawarta w rosole cysteina rozrzedza śluz i przyspiesza jego odkrztuszanie. Naukowcy potwierdzili też, że znajdujący się w bulionie cynk pomaga zwalczyć wirusy, a nawet bakterie. Jeśli dodasz  do niego natkę pietruszki (witamina C) i pieprz albo trochę sosu tabasco (ostre przyprawy rozrzedzają wydzielinę, ułatwiają oddychanie) – efekt leczniczy murowany.

Kuracja zimnymi mokrymi skarpetami
Zacznij od solidnego rozgrzania stóp – mocz je w bardzo ciepłej wodzie przez 5-10 minut. W tym czasie parę bawełnianych skarpet namocz w lodowatej wodzie, starannie wykręć, by nie kapała z nich woda. Wytrzyj stopy, włóż zimne mokre skarpety. Naciągnij na nie drugą parę skarpet, wełnianych, i natychmiast połóż się do łóżka. Dobrze się przykryj, żebyś nie dostała dreszczy. Przez całą noc śpij w skarpetach. Obniżysz gorączkę, odetkasz zapchany nos.

Kapuściane okładyKapuściane okłady
Typowo babciny sposób na uporczywy  ból gardła. Kapusta ma w swoim składzie związki siarki i sporą ilość soli potasowej, które są pomocne w leczeniu stanów zapalnych. Do zagotowanej wody wrzuć liście kapusty,  gotuj 3-5 minut. Po wyjęciu i osuszeniu lekko rozbij je tłuczkiem do mięsa i przyłóż do szyi. Owiń bandażem albo szalikiem.

Czosnek w pogotowiu!

Zdrowotne właściwości czosnku znane były już 6 tys. lat temu. Zmiażdżone, świeże ząbki wydzielają allicynę, substancję o silniejszym działaniu antybiotycznym niż penicylina czy tetracyklina. Czosnek niszczy nie tylko bakterie, ale także wirusy, grzyby, pasożyty i pierwotniaki. Jest znakomitym lekiem odkrztuśnym, stosowanym przy ostrym i przewlekłym zapaleniu oskrzeli i zatok, przewlekłym katarze. Działa napotnie, przez co pomaga obniżyć gorączkę.

reklama

Syrop czosnkowy
Zmiażdż kilka ząbków, do powstałej masy wyciśnij sok z 2 cytryn. Zalej niewielką ilością przegotowanej, schłodzonej wody. Miksturę przełóż do naczynia z ciemnego szkła, odstaw na kilka dni, odcedź. Pij po łyżce syropu 3 razy dziennie.
Inny sposób na czosnek. Do szklanki ciepłego mleka  dodaj łyżkę masła i łyżkę miodu, dorzuć 2 rozgniecione ząbki.

Kanapka z czosnkiem.
Na kromce chleba z masłem ułóż drobno pokrojone 2-3 ząbki. Aby zniwelować zapach czosnku, można żuć listki natki, kilka ziarenek anyżku albo plasterek imbiru.

Zdrowy domowy jogurt...
Jeśli zrobisz go sama, będzie smacznie i taniej niż w sklepie. Potrzebujesz litra świeżego półtłustego mleka, nie może być UHT, i kubeczka kupnego jogurtu naturalnego, koniecznie zawierającego żywe kultury bakterii. Podgrzej mleko  do 90°C – przy tej temperaturze jego powierzchnia zacznie się marszczyć. Pozbędziesz się w ten sposób bakterii niepotrzebnych w procesie fermentacji. Schłodź mleko  do 40-45°C. To bardzo ważne, bo wyższa lub niższa temperatura spowoduje, że kultury bakterii jogurtowych nie rozwiną się prawidłowo.

Do mleka dodaj jogurt ze sklepu, wymieszaj. Przelej do słoika, odstaw w ciepłe miejsce, a jeszcze lepiej owiń naczynie kocem. Mniej więcej po ośmiu godzinach jogurt będzie gotowy. Możesz go przechowywać w lodówce dwa-trzy dni. W sklepach ze sprzętem AGD znajdziesz specjalne urządzenia przeznaczone do domowej produkcji jogurtów. Utrzymują one optymalną temperaturę podczas wytwarzania mlecznego napoju.

…i kefir
Zagotuj pół litra mleka, wystudź je do temperatury około 37°C. Przelej do szklanego lub kamionkowego naczynia. Dodaj łyżkę gotowego kefiru, zamieszaj. Przelej mieszankę do termosu, dokładnie go zakręć. Po mniej więcej  12 godzinach kefir jest gotowy. Możesz go przechowywać w lodówce do tygodnia.

Napar z cebuli
Pokrój drobno 2 cebule, zalej szklanką wrzątku i odstaw pod przykryciem. Po 15 minutach przecedź i posłódź miodem. Pij 2-3 filiżanki dziennie.

Słodki syrop cebulowy
Posiekaj drobno dużą cebulę. Posyp cukrem i wrzuć do słoika. Zakręcony słoik (by nie ulatniały się lecznicze olejki eteryczne) postaw w ciepłym miejscu na godzinę, żeby cebula puściła sok. Odcedź, pij po łyżeczce 3 razy dziennie po posiłku.

Lipowa herbatka
Łyżkę kwiatu lipy zalej szklanką wrzątku i odstaw na 10 minut pod przykryciem do zaparzenia. Przecedź, posłódź miodem, wypij i połóż się do łóżka, żeby się wygrzać. Odwar z kory wierzby. Łyżeczkę rozdrobnionej kory wierzby zalej  2 szklankami wrzątku. Gotuj 15 minut pod przykryciem, odstaw na kolejny kwadrans, następnie przecedź. Pij po pół szklanki ciepłego odwaru 4 razy dziennie, najlepiej po posiłku.

Przeciwzapalny napar z szałwii
Łyżeczkę ziół zalej szklanką wrzątku i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Przecedź, ostudź i letnim naparem płucz gardło.

Mikstura ułatwiająca przełykanie
Sok z połowy cytryny zmieszaj z pół łyżeczki soli morskiej i zalej szklanką ciepłej, przegotowanej wody. Płucz gardło nawet kilka razy dziennie.


Zuzanna Grat
shutterstock.com  

Źródło: Wróżka nr 11/2012
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Promocja wróżka