Zwykłe niezwykłe zupy

Polewka selerowa  – wersja współczesna
Często do polewek, głównie składających się z gotowanych warzyw, dodawano miejscowe pokruszone sery dla pożywności i podniesienia smaku. Wypróbowałam wersję z aromatycznym (dostępnym w Polsce) brytyjskim stiltonem.

W dużym garnku zeszklij na maśle posiekaną w kostkę cebulę. Dodaj obrany i pokrojony cieniutko korzeń selera.  Zalej całość około 1 l wody i gotuj, aż seler będzie miękki. Dodaj około 10 dag pokruszonego sera stilton (może być  inny ser ostry z niebieską pleśnią)  i całość dokładnie zmiksuj. Podgrzej. Dopraw pieprzem i solą, uważając,  aby nie przesolić! Podawaj w miseczkach z pokruszonym serem na wierzchu, przybraną świeżymi ziołami.  Pyszna z pajdą ciemnego ziarnistego chleba z masłem.

Aromatyczny krem z kalafioraAromatyczny krem z kalafiora
To pyszna, pachnąca kremowa zupa bez śmietany, choć smakuje śmietankowo!

Na dużej patelni lub w dużym garnku rozpuść 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek, dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie szklista, dodaj  pół kieliszka wytrawnego białego wina albo wytrawnego sherry i średniego kalafiora pokrojonego na kawałki. Gotuj około minuty, aby odparować alkohol. Dodaj  2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki) i łyżeczkę zmielonych ziaren kolendry. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu, aż kalafior będzie miękki. Przełóż zupę do blendera i stopniowo dodawaj  ¾ szklanki zimnego mleka, aż będzie gładka. Uważaj, by nie ochlapać się gorącym płynem. W razie potrzeby dodaj więcej mleka. Dopraw do smaku. Świetna posypana grzankami podsmażonymi na klarowanym maśle i posiekanym szczypiorkiem.

reklama

Prawie zimowa  zupa z soczewicy
Soczewica świetnie nadaje się do zup, jest pożywna i lżej strawna od fasoli. Zupę można przygotować błyskawicznie, używając soczewicy z puszki  lub czerwonej, która szybko się gotuje.

W sporym rondlu rozpuść 2 łyżki masła i wrzuć do niego około 10 dag pokrojonego w kostkę boczku. Podsmaż lekko, tak aby boczek się zrumienił. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i drobno pokrojoną łodygę selera naciowego. Podsmaż jeszcze chwilę, aż warzywa zmiękną. Dołóż 2-3 gałązki świeżego tymianku i gałązkę lubczyku. Całość zalej około 2 ½ l bulionu warzywnego (może być z kostki) i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.  Dodaj namoczoną soczewicę (lub odsączoną i opłukaną z puszki).  Gotuj, aż soczewica będzie miękka. Wyjmij gałązki ziół i zmiksuj zupę mikserem, uważając, aby gorący płyn nie chlapał. Przypraw solą  i świeżo zmielonym pieprzem. Zupę można doprawić śmietaną i posypać  natką pietruszki i chrupiącymi grzankami z ciemnego chleba. Świetnym dodatkiem są usmażone na maśle piersi kurczaka pokrojone w kostkę, które zalewamy zupą. Znakomicie zastąpi wówczas cały posiłek .

Krupnik
Znakomicie przezwycięży jesienne chłody. Z kawałkiem mięsa doskonale zastąpi cały obiad. Mnie przypomina dom babci Broni.

Około ćwierć kilo chudych żeberek wieprzowych zalej 2 litrami wody,  dodaj listek laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku, kilka kawałków suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków), pół cebuli wraz z łuską i kilka ziaren pieprzu. Gotuj przez około pół godziny. Obierz włoszczyznę i dodaj  do gotującego się mięsa. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je i podziel  na porcje. Rosół przecedź, dodaj filiżankę kaszy perłowej lub pęczaku  (ja wolę pęczak, jest twardszy i nie rozgotowuje się tak łatwo) i gotuj.  Po około pół godziny dodaj pokrojone w ładną kostkę 4-5 ziemniaków i jeszcze chwilę gotuj, aż ziemniaki lekko zmiękną. Na koniec dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę z włoszczyzny ugotowanej w rosole  i drobno posiekane grzybki. Rozlej do miseczek z kawałkami żeberek  i posyp sporą ilością posiekanej natki lub koperku.

Zupa ogórkowa wegetariańskaZupa ogórkowa wegetariańska
Dziś przygotowanie zupy  możemy skrócić maksymalnie, wykorzystując skoncentrowane buliony warzywne.

Weź dobrą kostkę bulionu warzywnego i zagotuj w około 2 l wody, dodając pół cebulki wraz z łupiną, ząbek czosnku, kilka ziaren pieprzu. W tym czasie, jak bulion się grzeje, obierz 3-4 kwaszone ogórki i 3-4 ziemniaki, pokrój je w kostkę i podduś w rondelku na maśle,  dodając najpierw ziemniaki, a po chwili,  gdy ziemniaki nieco zmiękną, ogórki. Kiedy bulion się zagotuje, przecedź  go i dodaj podduszone ziemniaki z ogórkami. Gotuj chwilę. Dolej około szklanki soku z ogórków i zagotuj. Dopraw, jeśli trzeba, solą, niewielką ilością brązowego cukru i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z dobrą śmietaną posypaną obficie koperkiem. 


Urszula Duda-Szelińska
z zawodu biolog, gotuje z zamiłowania.
Twierdzi, że to natura przyrodnika pomaga jej odkrywać smaki i zapachy świata.

Fot. stockfood/Free, shutterstock.com

Źródło: Wróżka nr 11/2012
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl