Sezon na wyciskanie

Sezon na wyciskanieWyciśnięte soki można mieszać, jednak z zachowaniem kilku zasad. Zazwyczaj nie łączy się soków owocowych i warzywnych, ponieważ może to doprowadzić do zaburzeń żołądkowych. Wyjątkiem jest marchew i jabłko, które są wdzięcznym obiektem do tworzenia smakowitych mieszanek. Wszędzie tam, gdzie nie podajemy dawkowania, koktajle najlepiej pić trzy razy dziennie – po jednej szklance (250 ml) rozcieńczone pół na pół z wodą.

Oczyszczanie wątroby: sok nr 1 – zmieszaj sok z marchwi, buraka i świeżego ogórka w proporcji 10 : 3 : 3. Kuracja powinna trwać dwa tygodnie. Sok nr 2 – zmieszaj 270 g marchwi, 140 g selera, 60 g pietruszki. Wypijaj rano na czczo. Oczyszczanie nerek: 2 liście mniszka lekarskiego, szpinaku albo kapusty, ½ szklanki różyczek brokułów, szklanka różyczek kalafiora albo 2 brukselki, ząbek czosnku albo mała rzodkiewka, ½ szklanki posiekanej pietruszki, czerwone jabłko. Reumatyzm, bóle mięśni: marchew, ogórek i zielona papryka; proporcje warzyw: 4 : 1 : 1. Egzemy, wypryski, kruche paznokcie: marchew, ogórek i sałata w proporcjach: 4 : 1 : 1. Na nerwy i stres: sok nr 1: duża marchew, 3-4 różyczki brokuła, 3-4 łodygi selera naciowego, 2 duże garści szpinaku. Sok nr 2: 100 g jarmużu, 25 g natki pietruszki, 200 g jabłek, 50 g selera.

Bóle brzucha, zagazowane jelita, zaparcia, wysokie ciśnienie, migrenowe bóle głowy
: marchew i szpinak w proporcjach: 1 : 2. Na odporność: sok nr 1: mały burak, 3 marchwie, 8 łodyg selera naciowego, różyczka brokułu, 2 ząbki czosnku. Sok nr 2: garść jagód, 2 duże jabłka, ćwiartka małego arbuza. Sok nr 3: ½ kg pomidorów, ½ łodygi selera naciowego. Zapalenie pęcherza moczowego: sok nr 1: 150 g żurawin, 170 ml wody. Sok nr 2: jabłko, brzoskwinia, 1/3 szklanki wody. Sok nr 3: 125 g kiełków lucerny, 4 pomidory, ¼ zielonej papryki. Pobudzenie krążenia: sok nr 1: ½ kg pomarańczy, 2 duże limonki. Sok nr 2: 2 starte buraki ćwikłowe, 1 starty seler, 3 ząbki czosnku, 5 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki, łyżeczka startego chrzanu, szczypta soli i pieprzu. Naturalne energizery: sok nr 1: 3 buraki, garść liści szpinaku, ogórek. Sok nr 2: 4 garście szpinaku, awokado.

reklama

W zgodzie z Księżycem
Jeśli zamierzasz przygotowywać soki z własnoręcznie zebranych owoców i warzyw, zrób to, gdy Księżyca przybywa (I i II kwadra). W tym czasie owoce mają największą wartość odżywczą i są najsmaczniejsze. Podobnie jest z ziołami i roślinami przyprawowymi – są bardziej aromatyczne i skuteczne. A nasze ciało wchłania wtedy lepiej witaminy i minerały. Z kolei III i IV kwadra (gdy Księżyca ubywa) to odpowiedni czas na zbiory owoców i warzyw przeznaczonych do przechowywania – będą dłużej świeże i zachowają więcej składników odżywczych.

Wyciśnij moc z ziół
Soki ziołowe działają silniej niż zioła w postaci naparów czy odwarów. Do zrobienia soku należy użyć możliwie najświeższych i oczyszczonych części roślin. Rozgnieciony miąższ wyciska się przez gęste nylonowe sitko lub lniany woreczek. Niestety, do przygotowania ziołowego specyfiku potrzeba dużych ilości ziół – 10-litrowy pojemnik świeżych roślin daje zaledwie 2 łyżki soku.

Aloes jest skuteczny w przypadku zaparć. Babka wąskolistna obniża gorączkę, kolendra łagodzi skurcze żołądka i jelit, pomaga na niestrawność, poprawia apetyt. Mięta pieprzowa działa dezynfekująco i rozkurczowo. Mniszeklekarski wspomaga odporność organizmu. Rokitnikzwyczajny obniża ciśnienie. Żywokost lekarski pomaga na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz biegunki.

Jeden dzień na sokach
Bezpiecznym sposobem na oczyszczenie organizmu jest jednodniowa dieta sokowa. Pijemy w dowolnej ilości soki warzywne i owocowe niesłodzone, koniecznie świeże, wyciśnięte w domu. Wieczorem w przeddzień głodówki należy zjeść lekką kolację wegetariańską.
• Godz. 8 – tuż po przebudzeniu należy wypić filiżankę ciepłej, ale nie gorącej herbatki ziołowej, rumiankowej, miętowej lub z dzikiej róży
• Godz. 9-10 – szklanka soku owocowego, najlepiej jabłkowego, rozcieńczonego pół na pół wodą.
• Godz. 13 – szklanka soku warzywnego, najlepiej marchwiowego, buraczanego, z pietruszki lub selera.
• Godz. 16 – filiżanka herbatki ziołowej, jak po przebudzeniu.
• Godz. 19 – szklanka soku warzywnego lub owocowego, podobnie jak w ciągu dnia.

LIDERZY SOKOTERAPII

* Pietruszka. Składniki: olejki eteryczne, flawonoidy, kumaryny, karotenoidy, witaminy C, B1, B6, P, E, żelazo, miedź. Właściwości lecznicze: oczyszcza krew z toksyn, działa moczopędnie, silnie przeciwzapalnie, odtruwa wątrobę, zwiększa wydzielanie żółci, poprawia ukrwienie wszystkich tkanek, łagodzi objawy chorób reumatycznych i obrzęki, wzmacnia i odkaża dziąsła, niweluje zmiany trądzikowe. Dawkowanie: najlepiej pić dwa-trzy razy dziennie po około pół szklanki soku.

* Burak czerwony. Składniki: witaminy B i C, kwas foliowy, karoten, magnez, potas, sód, wapń, żelazo. Właściwości lecznicze: zwiększa odporność, działa pobudzająco, ułatwia trawienie, obniża poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy, pomaga zwalczyć anemię, przeziębienie, nerwicę, łagodzi przebieg menopauzy. Dawkowanie: Profilaktycznie w celu ochrony jelit należy pić wieczorem 1/8 l soku z buraków. Gdy dodasz do niego starte jabłko (pektyny), usuniesz nagromadzone w ciągu dnia toksyny. Leczniczo pij dwa razy dziennie przed posiłkami pół szklanki soku rozcieńczonego (1 : 1) zimną wodą.

* Pokrzywa. Składniki: wapń, fosfor, żelazo, siarka, potas, jod, sód, witaminy: A, K, B2, C, związki aminowe i garbnikowe, kwasy: pantotenowy, mrówkowy, glikolowy, glicerolowy, olejki eteryczne, chlorofil, flawonoidy, fitosterole, karotenoidy. Właściwości lecznicze: pomaga przy osłabieniu i anemii, wspomaga leczenie chorób przewodu pokarmowego i biegunek, leczy stany zapalne mięśni, działa wykrztuśnie w schorzeniach górnych dróg oddechowych, zapobiega nadpotliwości, powstrzymuje wypadanie włosów, łupież i łojotok. Dawkowanie: Pij łyżeczkę soku codziennie rano przed śniadaniem, po 14 dniach zrób tygodniową przerwę. Leczenie nie powinno trwać dłużej niż 4-5 miesięcy w roku. Zewnętrznie stosuje się do przemywania skóry w stanach zapalnych, a także przy zapaleniu pochwy.  

Cukier pod kontrolą
Jeśli obawiasz się, że pijąc soki owocowe pochłoniesz zbyt dużo cukru, zawsze rozcieńczaj je wodą w proporcji 1 : 1 i ogranicz ilość do jednej szklanki dziennie. Unikaj takich owoców, jak winogrona, gruszki, banany, czereśnie. Naturalne soki z warzyw to co innego! Są nie tylko bezpieczne, ale wręcz wskazane dla cukrzyków. Dzięki zawartości błonnika sprawiają, że glukoza jest powoli i stopniowo wchłaniana, co zapobiega nagłym wahaniom jej poziomu we krwi oraz zmniejsza wydzielanie insuliny. Przez dłuższy czas cukier utrzymuje się na odpowiednim poziomie. Poza tym błonnik pomaga w redukcji wagi, co jest bardzo ważne dla osób chorujących na cukrzycę typu 2, które często cierpią z powodu otyłości.


Zuzanna Grat
fot. shutterstock.com

Źródło: Wróżka nr 9/2012
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Promocja wróżka