Sezon na wyciskanie

Szklanka soku z owoców na drugie śniadanie da ci więcej energii niż cały stos kanapek. I lepiej wzmocni odporność niż garść witamin. Gdy do tego obiad lub kolację rozpoczniesz od „surówki w szklance”, na pozytywne skutki nie będziesz musiała długo czekać!

Sezon na wyciskanie„Nie ma na świecie takiej pigułki, która mogłaby dostarczyć naszej krwi niezbędnego pożywienia. Leki są w tym przypadku rodzajem protezy. Natomiast świeże i odpowiednio wyciśnięte soki to najlepszy pokarm dla komórek! Dzięki nim szybciej się zregenerujemy i przywrócimy organizmowi stan równowagi. Picie surowych soków z warzyw i owoców jest najpewniejszą, najskuteczniejszą, a także najszybciej działającą metodą odżywiania”. Tak twierdził ojciec sokoterapii dr Norman W. Walker. Doktor przez 70 lat życia (zmarł na rok przed ukończeniem setki) prowadził badania nad skutecznością różnych diet. Dlatego wiedział, co mówi.

Wiadomo, że bogatym źródłem witamin, minerałów, błonnika i innych dobroczynnych składników są świeże owoce i warzywa. Dlaczego jednak w postaci płynnej? Odpowiedź dr. Walkera jest prosta: chodzi o czas przyswajania. Wartości odżywcze ze zwykłych posiłków są długo wchłaniane przez organizm, soki natomiast trawione są szybko i łatwo przyswajalne – czasami już w ciągu kilku minut.

Dr Walker twierdził też, że picie surowych soków z warzyw i owoców oczyszczania z toksycznych złogów, czyli niestrawionych i niewydalonych do końca resztek pokarmowych. Zalegające toksyny uważa się za przyczynę wielu chorób cywilizacyjnych, np. nowotworów. By oczyścić organizm, potrzebujemy aktywnych enzymów, a najwięcej znajduje się ich w roślinach.

reklama

Odpowiednio przygotowane soki zachowują wszystkie obecne w owocach prozdrowotne i lecznicze składniki. Przykładowo: w soku z ananasa znajduje się bromelaina, która stosowana jest w leczeniu stanów zapalnych, np. w artretyzmie. Kwasy owocowe obecne np. w truskawkach, jabłkach czy winogronach neutralizują toksyny obecne w wysoko przetworzonej żywności. Likopen zawarty m.in. w pomidorach, marchwi i arbuzie to bardzo silny przeciwutleniacz. Chroni przed nowotworami. Znajdująca się w jabłkach kwercetyna pomaga organizmowi zwalczyć alergie. Bogate w witaminę C brokuły zwiększają produkcję białych krwinek, które stoją na straży odporności organizmu. Czosnek natomiast ma silne właściwości antybakteryjne. Można wymieniać w nieskończoność...

Jakich zasad trzeba przestrzegać, aby terapia sokami przyniosła efekty?

1. Musisz wyciskać sama, bo te wytwarzane przemysłowo tracą w procesie obróbki cenne składniki, no i jest w nich multum substancji chemicznych, których przecież chcemy uniknąć. Najlepiej, gdybyś używała wolno-obrotowej wyciskarki na korbkę (do kupienia w sklepach internetowych) – dzięki niej zatrzymasz w sokach najwięcej witamin, soli mineralnych i dobroczynnych enzymów. Takie urządzenia nie mają noży czy ostrych wypustek, dlatego nie tną, tylko miażdżą, co gwarantuje, że owoce i warzywa po wyciśnięciu zachowują wszystkie zdrowe składniki. Szybkoobrotowe sokowirówki pod wpływem kilku tysięcy obrotów na minutę zachowują się jak śmigło. Wytwarzając wysoką temperaturę, utleniają soki już w momencie ich przygotowywania. Sokowirówki, żeliwne prasy, blendery zawierają części ze stali nierdzewnej, która odbiera „moc” takim składnikom, jak żelazo czy magnez.

2. Kupuj owoce i warzywa najlepszej jakości
. Nie w supermarketach, ale na bazarkach. Powinny być dojrzałe, ponieważ takie zawierają najwięcej interesujących nas składników. Unikaj owoców: nadpsutych, poobijanych, tracących swój naturalny kolor.

3. Owoce i jarzyny przeznaczony do przerobienia na soki trzeba porządnie wyszorować!
Najlepiej ich nie obierać, ponieważ tuż pod skórką kryje się najwięcej wartościowych składników.

4. Soki, by dostarczały ważnego dla nas błonnika, powinny zawierać naturalny miąższ
(nie warto ich przecedzać!). Błonnik przyspiesza pracę jelit, a więc wchłanianie składników pokarmowych i wydalanie resztek, w tym szkodliwych substancji. Pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, a więc zwiększając swoją objętość, daje uczucie sytości. Do tego obniża poziom cholesterolu, wyłapuje i usuwa kwasy żółciowe z jelit. Ponieważ wątroba używa ich do produkcji cholesterolu, zatem gdy zostaną usunięte, szkodliwego tłuszczu jest zdecydowanie mniej.

5. Soki należy wyciskać krótko przed spożyciem.
Przechowywanie nawet w lodówce obniża ich wartość odżywczą. Wszystkie zdrowe składniki są zachowywane przez cztery godziny od chwili przyrządzenia soku owocowego i przez dziesięć godzin w przypadku soku warzywnego.

Porcję soku najlepiej wypijać około 15-30 min przed posiłkami, od pół szklanki do całej, w sumie w ciągu dnia nie więcej niż litr. Staraj się pić powoli, każdy łyk przetrzymując chwilę w ustach, by napój dobrze wymieszał się ze śliną. Kuracja sokami powinna trwać przynajmniej 30 dni, a maksymalnie trzy miesiące, można ją przeprowadzać dwa-trzy razy w roku. Zalecane są konsultacje z lekarzem. Na samym początku mogą pojawić się mdłości, bóle głowy i mięśni, biegunka, ale nie zrażaj się do soków! Są to normalne objawy spowodowane oczyszczaniem się organizmu z toksyn. Po kilku dniach miną bezpowrotnie.

Źródło: Wróżka nr 9/2012
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl