Strona 2 z 2
★ Mus kawowy z wiśniami
Podane ilości wystarczają na około 6 porcji. Deser jest pyszny, warto więc mieć zapas.
Weź: •pojemnik śmietankowego roztartego serka •2 łyżki śmietanki kremowej •¾ szklanki cukru pudru •2 kopiaste łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej •1 l wydrylowanych odsączonych wiśni •2 jajka •½ l dobrej wiśniówki.
Wydrążone wiśnie odcedź na sicie. Białka ubij na lśniącą pianę z dodatkiem łyżeczki cukru pudru. Kawę rozprowadź w niewielkiej ilości gorącej wody. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na puszystą masę, dodaj śmietankę, cały czas mieszając. Dodaj kawę i ser, dokładnie wymieszaj. Na końcu całość delikatnie połącz z pianą ubitą z białek. Na spód pucharków nałóż wiśnie, na owoce daj krem, na wierzchu ułóż także kilka wisienek i całość polej kieliszkiem wiśniówki. Podawaj z kruchymi ciasteczkami.
★ Tarta bezowo-cytrynowa
Ten pyszny deser łączy w sobie kruchość spodu, delikatny kwaskowy krem i rozpływający się w ustach wierzch bezowy.
Weź (na kruche ciasto): •20 dag mąki •10 dag masła •1 jajko •1 łyżeczkę cukru •kilka kropli esencji waniliowej (na krem cytrynowy): •3 żółtka •15 dag miałkiego cukru •2 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej •sok z 3 cytryn •2 łyżki masła (na wierzch): •20 dag drobnego cukru •4 białka •cukier puder do posypania.
Na blacie usyp stożek z mąki, dodaj pokrojone w drobne kawałeczki masło, nożem dokładnie usiekaj mąkę z masłem, aż utworzą się grudki, zrób wgłębienie i dodawaj powoli roztrzepane jajko i cukier, ewentualnie 2 łyżeczki wody. Dalej dokładnie siekaj nożem, dosypując ewentualnie mąkę, gdy masa zbytnio się klei. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut. Ciasto rozwałkuj między dwiema warstwami papieru do pieczenia na grubość około 2,5 cm i przełóż do lekko natłuszczonej tortownicy, wyrównaj brzegi, lekko dociskając, ponakłuwaj ciasto i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C około 15-20 minut, tak aby środek się zrumienił. Pozostaw do wystygnięcia.
reklama
W dużej misce utrzyj żółtka z cukrem na kremową masę. Dodaj skórkę i sok z cytryny, potem masło, następnie masę ubijaj na parze (nad garnkiem z gotującą się wodą) ok. 15-20 min, aż zgęstnieje. Jeszcze gorący krem wyłóż na schłodzony kruchy spód.
W średnim rondelku przygotuj syrop z 20 dag cukru i 60 ml wody. W misce, najlepiej żaroodpornej, ubij na miękką pianę białka, a następnie powoli, małym strumieniem dodawaj gorący syrop, cały czas ubijając, aż masa będzie gęsta, lśniąca. Kiedy przestygnie, delikatnie nałóż krem bezowy na powierzchnię tarty – najlepiej użyć szprycy dekoracyjnej i wyciskać koncentryczne kręgi na całej powierzchni. Oprósz cukrem pudrem i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 5 minut, aż beza nieco się zrumieni. Podawaj schłodzone.
Kruchego ciasta można przygotować więcej i jednocześnie upiec różnokształtne kruche ciasteczka, które z bitą śmietaną, lodami lub świeżymi malinami albo wiśniami w syropie będą znakomitym dodatkiem do kawy i herbaty.

★
Lekkie wino tymiankowe To świetny lekki, orzeźwiający napój, który z racji obecnego w nim tymianku doskonale pobudza trawienie. Dla wszystkich, którzy wolą wersję bezalkoholową, proponuję koktajl z ¾ l jasnego soku winogronowego, soku wyciśniętego z 2 cytryn, gałązek tymianku i wody mineralnej.
Weź: •pęczek świeżego tymianku •1 ½ l białego, lekkiego wytrawnego wina (Soave, Pasqua etc.) •butelkę wody mineralnej – może być lekko gazowana. Gałązki tymianku opłucz i osusz, nie obrywaj listków. Włóż je do 2-litrowego dzbanka, najlepiej szklanego, i zalej winem. Odstaw do schłodzenia do lodówki na mniej więcej godzinę. Wodę także wstaw do schłodzenia. Przed podaniem dopełnij dzbanek wodą. Wino nalewane do kielichów można wedle uznania dalej uzupełniać chłodną wodą mineralną. Nie trzeba usuwać tymianku .
Urszula Duda-Szelińska z zawodu biolog, gotuje z zamiłowania. Twierdzi, że to natura przyrodnika pomaga jej odkrywać smaki i zapachy świata. Fot. Helmold & Hertrich/ Mak Media Agency, Archiwum weranda country, shutterstock.comBon ton letnich przyjęć * Stylowo i uroczyście wygląda
stół przykryty białymi miękkimi obrusami, które ozdabiamy pęczkami kwiatów i ziół.
* Dobry wybór to
białe talerze i naczynia z delikatnym kwiatowym motywem (jasnozielony bardzo pożądany).
*
Serwetki z materiału towarzyszące obrusowi to elegancki i niezbędny dodatek.
* Szkło i
naczynia do napojów z niebarwionego szkła, aby nie „zatłoczyły” stołu.
* Goście na takim przyjęciu niezbyt dobrze się znają. Pomocne będą więc
karteczki z imionami lub tytułem w rodzinie, np. mama Tomka.
* Większość potraw to
lekkie letnie dania w zielonym kolorze nadziei. Koloru przydadzą im wspaniałe soczyste wiśnie i świeże maliny.
* Koniecznie podajmy
aperitif, czyli lekkie niezwykłe wino tymiankowe.
* Do potraw
białe wina: chablis, soave, szary burgund, wytrawny tokaj.
* Główny
toast wymaga kieliszka szampana lub jednego z wielu wyśmienitych białych musujących win.
*
Przyjęcie odbywa się o dość wczesnej godzinie. Stwórzmy gościom możliwość swobodnych rozmów, okazji do bliższego poznania się.
* Pamiętajmy o
odpowiedniej liczbie miejsc do siedzenia w ogrodzie i na tarasie. A w zasięgu ręki – owoce, ciasteczka, czekoladki i napitki.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.