Majówka we dwoje

Pasztet z wędzonego pstrąga z selerem naciowym
Zapomnijmy o ciężkich pasztetach, ociekających tłuszczem. Ten jest świeży i lekki, a w dodatku przygotowujemy go w kilka minut.

Weź: • ¼ kg wędzonych filetów z pstrąga • łyżeczkę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia • 2 posiekane ząbki czosnku •łyżkę soku z cytryny • 100 g serka śmietankowego •2  łyżeczki łagodnej papryki w proszku •sól morską i świeżo zmielony pieprz • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (koperku, szczypiorku) • łodygi selerów naciowych pocięte na mniejsze kawałki

Na patelni rozgrzej oliwę i krótko podsmaż czosnek. Filety z pstrąga rozdrobnij nieco i włóż do miski. Dolej oliwę z czosnkiem, sok z cytryny i utrzyj robotem lub ręcznie. Dodaj ser, paprykę, przyprawy i nieco ziół i znów krótko utrzyj. Dopraw do smaku. Przed podaniem schłodź. Jeśli jest gorąco i przewidujemy dłuższą podróż, wkładamy pasztet na godzinę do zamrażalnika, a następnie owijamy w ściereczkę. Na miejscu pasztet nabieramy wprost z naczynka chrupiącymi łodygami selera.

Sałatka owocowa w melonie - mniam!Sałatka owocowa w melonie
Nie potrzeba do niej osobnego naczynia. Wydrążony melon znakomicie zastępuje miseczkę.

Weź: • 1 ładny dojrzały melon • garść truskawek • winogrona • ananas • papaję lub mango (niekoniecznie) • sok z limonki • brązowy cukier • listki świeżej mięty


Odetnij wierzchołek melona, usuń pestki i wydrąż miąższ (najlepiej specjalną łyżeczką). Wymieszaj kawałki melona z pozostałymi owocami pokrojonymi na niewielkie kawałki. Skrop sokiem z limonki i posyp cukrem, dodaj posiekane listki mięty. Jeszcze raz delikatnie wymieszaj, przełóż całość do wydrążonego melona i przykryj odciętą górą. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby mocno schłodzić. Na pikniku do sałatki pogryzać można ulubione ciasteczka lub podać ją ze śmietanką w sprayu.

reklama

Domowa limonada
Nazwa jest autorska, ponieważ używam limonek, a nie cytryn do przygotowania napoju. Koncepcja jest podobna jak w przepisie na lemoniadę. Dodatek skórki z limonki i cukru waniliowego wzmacnia smak. Dla chętnych – polecam dodać nieco zwykłej białej wódki.

Weź: • 5 świeżych limonek • skórkę z 1 limonki w cienkich paskach • 4 łyżki cukru waniliowego • zimną gazowaną wodę mineralną • do dopełnienia kostki lodu (można kupić na stacjach benzynowych)


W szklanym dzbanku rozgnieć delikatnie łyżką barową z długim trzonkiem (lub inną) skórki z limonki z cukrem. Wyciśnij sok ze wszystkich limonek i wlej do dzbanka. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Szklanki napełnij do połowy lodem, rozlej napój w równych częściach do szklanek i uzupełnij gazowaną wodą mineralną.

Rzodkiewki po francusku
Francuscy smakosze mają do rzodkiewek niespotykany szacunek.
To danie nie wymaga przepisu. Wystarczy pęczek umytych do czysta rzodkiewek, odrobina masła, szczypta soli i gotowe! Chrupiemy rzodkiewki, trzymając je za ogonek, uprzednio nałożywszy nieco masła i soli.

Solone migdały
Niezwykle prosta, ale smakowita przekąska, znakomicie sprawdza się jako „przegryzka”.

Weź: • 25 g kwasku cytrynowego (można zastąpić sokiem z cytryny) • 2 szklanki ciepłej wody • 50 dag nieblanszowanych migdałów w łupinach • 25 g soli


Wrzuć kwasek do wody i zamieszaj, aby się rozpuścił. Rozłóż migdały w jednej warstwie w płaskim naczyniu do pieczenia, polej roztworem kwasku i zostaw na około 20 minut. Odlej płyn i dokładnie ze wszystkich stron obsyp migdały solą. Wstaw naczynie z migdałami do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 40 minut, mieszając lekko w trakcie pieczenia. Po upieczeniu dokładnie wystudź. Przechowuj w szczelnych pojemnikach.


Urszula Duda-Szelińska
z zawodu biolog, gotuje z zamiłowania.
Twierdzi, że to natura przyrodnika pomaga jej odkrywać smaki i zapachy świata.
fot. shutterstock.com

Źródło: Wróżka nr 5/2012
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Promocja wróżka