Strona 2 z 2
Także chili was ożywi. Nie tylko dlatego, że ma ostry smak. Gdy zaczyna palić w język, w mózgu uwalniają się endorfiny, zupełnie jak po wypiciu coca-coli albo zjedzeniu czekolady. Już po jednym kęsku poczujecie euforię, a nic tak nie zachęca do pracy, jak zadowolenie.
Inne rośliny pobudzające apetyt na życie? Ot, choćby tymianek przeganiający depresje i napięcia, a wraz z nimi wirusy, bo jego olejek eteryczny ma działanie dezynfekujące. Albo majeranek, który roztarty w palcach „oczyszczał głowę, rozum ostrzył i pamięć przywracał”.
Bezkonkurencyjna jest jednak rzeżucha. Polecano ją od setek lat jako środek usuwający zmęczenie. Nic dziwnego, jest bogatym źródłem witamin C, B1, B2, PP, potasu, magnezu, jodu i żelaza. Powinni ją zajadać zwłaszcza rekonwalescenci oraz osoby narażone na stres. Warto więc założyć małą hodowlę w doniczce.
Czy wspomniałam, że poprawia nie tylko nastrój, ale i wigor w łóżku? Ponoć to dzięki niej 70-letni Jagiełło miał siłę, by z 19-letnią małżonką spłodzić Władysława Warneńczyka. Roślinka kiełkuje szybko – dzięki niej na parapecie i w sercu nawet jesienią panuje wiosna.
Na dzień dobry
KOKTAJL POBUDZAJĄCY
Świeżo wyciśnięty sok z kilograma pomidorów zmiksuj z czerwoną papryką i ząbkiem czosnku. Dopraw szczyptą chili lub imbiru, kilkoma kroplami soku z cytryny i pieprzem.
ENERGETYCZNA ZAPIEKANKA
Upraż na patelni filiżankę ryżu z garścią pestek słonecznika i dyni. Gdy nabiorą złotego koloru, podlej 3 filiżankami delikatnie osolonego bulionu warzywnego i 2 łyżkami oliwy. Duś około 20 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec dodaj kilka posiekanych moreli i garść rodzynek. Podawaj z jogurtem jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie.
reklama
Na szczęście 
SŁONECZNY DESER
Pół kilograma marchewki obierz i pokrój w talarki. Zagotuj w niewielkiej ilości lekko posłodzonej wody. Kiedy będzie miękka, dodaj paczuszkę rodzynek, a potem 4-5 łyżek miodu. Duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Często mieszaj. Na koniec dosyp szczyptę mielonych goździków. Podawaj z mielonym cynamonem.
NALEWKA DLA KURAŻU Wsyp do słoja 50 g zmielonego kardamonu, 20 g cynamonu, po 5 g gałki muszkatołowej, czarnego i białego pieprzu, imbiru, mięty pieprzowej i 2 g goździków. Zalej litrem alkoholu (pół na pół wódka ze spirytusem). Po 10 dniach przefiltruj, dosłódź miodem, wymieszaj i odstaw na miesiąc. Potem rozlej do butelek. Nalewka powinna postać przynajmniej 3 miesiące.
JESIENNA PYCHOTKA Weź pół kilograma buraków, pół szklanki orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, szczyptę kolendry, 2 łyżki octu winnego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, cukier do smaku. Buraki upiecz w piekarniku, obierz, zetrzyj na grubej tarce. Czosnek rozetrzyj z solą i pieprzem, kolendrą, cukrem, dopraw oliwą i octem. Sosem skrop buraki. Posyp orzechami i pietruszką.
Na zdrowieSELEROWA NALEWKA REGENERUJĄCAPokrój 5 sztuk selera (zwykłego lub naciowego). Przełóż do słoja z ciemnego szkła, zalej butelką białego wytrawnego wina i odstaw na 2 doby w ciemne i chłodne miejsce. Zlej do butelki i pij 2 razy dziennie po małym kieliszku przed jedzeniem.
SOK STAWIAJĄCY NA NOGI Mieszamy w proporcji 3 : 1 : 1 soki z marchwi, buraków (koniecznie trzeba zdjąć pianę) i świeżego ogórka lub marchwi, selera i rzodkwi. Buraki, rzepę i rzodkiewkę można wykorzystać w całości, z liśćmi i łodygą. Tylko z marchwi odetnij końce, z których wyrastają liście. Pij 2 razy dziennie po szklance.
ZASTRZYK WITAMINOWY 2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z czerwonego buraka wymieszaj z małym kubeczkiem kefiru, dodaj łyżeczkę wywaru z owoców dzikiej róży i sok z połówki cytryny. Pij 2 razy dziennie.
ELIKSIR DŁUGOWIECZNOŚCI Wymieszaj pół szklanki soku z selera, szklankę soku z marchwi, 2 ząbki zgniecionego czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Pij codziennie.
Anna Ozdowska fot. Shutterstock.com
dla zalogowanych użytkowników serwisu.