Nowy rok w stylu latino

Moich sylwestrowych gości zaproszę w tym roku do tanga. A kiedy po zmysłowym tańcu krew zacznie im szybciej krążyć w żyłach, podam pikantne dania i wytrawne czerwone wino. Vamanos! Bawmy się!

Nowy rok w stylu latinoJedzenie powinno się komponować z atmosferą wieczoru. Pasująca do tanga kuchnia argentyńska kojarzy się przede wszystkim z wołowiną, na moim przyjęciu jednak argentyńskie dania nie będą jedynymi. Wybiorę z kuchni tego kraju pewne elementy i swobodnie wymieszam je ze smakami z innych regionów Ameryki Południowej. W ten sposób zadowolę także gości mniej mięsożernych, a nawet tych, którzy mięsa nie jedzą wcale.

Dodam odrobinę smaczków meksykańskich, takich jak tortille, salsa i sos chimichurri, a do picia oprócz czerwonych win (na przykład argentyńskich z prowincji Mendoza) zaserwuję również kolorowe aromatyczne drinki w stylu brazylijskim i kubańskim. A nad ranem, gdy nastroje staną się bardziej refleksyjne, będziemy gawędzić, gestykulując żywo – jak przystało podczas prawdziwej rytmicznej argentyńskiej konwersacji, zwanej pięknie tertulia. Zrobię wtedy moim gościom prawdziwą „mate” i wypijemy ją, wspominając powieści Julio Cortázara i myśląc o tym, że w Buenos Aires właśnie zaczyna się lato.

Sos chimichurri
Klasyczny sos argentyński. Towarzyszy mięsom, ale podawany jest także do empanadas, czyli specjalnych pierożków, pieczonych ziemniaków, warzyw i rozmaitych sałat.

reklama

Najważniejszymi składnikami są: natka z pietruszki (dużo!), spora ilość czosnku, ocet winny, cytryna i oliwa, reszta zależy od naszych upodobań i wyobraźni. Chimichurri może być łagodny lub można do niego dodać papryczki, na przykład zielone jalapeño – nabierze wtedy mocno pikantnego smaku.

W łagodniejszej wersji użyjemy pieprzu. Ja do chimichurri dodaję także nieco cukru. Wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy dokładnie zmiksuj, następnie dodawaj stopniowo oliwę. Sos koniecznie trzeba odstawić, aby się „przegryzł”. Nie musi stać w lodówce. W Argentynie trzyma go się nawet przez jakiś czas na słońcu.

Salsa mexicana – piekielny meksykański sos
Podstawą tego sosu są ostre papryczki (tepin lub arbal, ale nadadzą się również dużo łatwiej dostępne papryczki chili).
Weź kilka czerwonych papryczek chili lub innych ostrych papryk, pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, zieloną łagodną paprykę – i drobno posiekaj.

Dodaj drobno pokrojone cebule cukrowe, czosnek, sól, trochę pieprzu cayenne, dużo zielonej pietruszki, oliwę, szczyptę zmielonej kolendry, trochę cukru i sporo soku z limonki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj i odstaw do lodówki pod przykryciem na 1-2 dni, aby sos dobrze się „przegryzł”. Salsa jest świetnym dodatkiem do pieczonych i grillowanych mięs, ale używa się jej również do dań z fasoli. Świetnie się sprawdza także jako dip.

ChilliSałatka „de Rosas”
Elegancka sałatka, świetna na początek przyjęcia, jest lekka i kolorowa.
Sałatę lodową podziel na liście, opłucz i osącz. Nieco octu balsamicznego wymieszaj z dobrą oliwą. Salaterkę wyłóż liśćmi sałaty. Łodygi selera pokrój w plasterki. Umyte i osączone truskawki lub winogrona przekrój na pół. Melon przekrój na pół, wyskrob pestki, a z miąższu wytnij kulki (można użyć drylownika do wiśni lub specjalnej łyżeczki).

Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, obierz, pokrój w kostkę i delikatnie skrop cytryną. Ugotowane krewetki przepłucz zimną wodą, osącz, delikatnie wymieszaj w misce z owocami. Całość skrop sokiem cytrynowym i pozostaw do schłodzenia. Osobno ubij śmietanę, dodaj majonez, łyżkę koniaku, pieprz i cukier. Przed podaniem skrop liście sałaty octem z oliwą, na liściach ułóż krewetki z owocami, a na wierzch delikatnie nałóż sos śmietanowy. Świetnie smakuje nakładana na tortille.

Sałatka z kurczakiem z grilla i chimichurri
Egzotycznego smaczku dodaje sos chimichurri. Sałatka ma tę dodatkową zaletę, że można ją przygotować wcześniej. Ziemniaki ugotuj w łupinach, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Cukinie pokrój w grubą kostkę i posól.

Na patelni obsmaż na oliwie pokrojoną cukinię; gdy zmięknie, dodaj ziemniaki i całość podsmaż, delikatnie mieszając, jeszcze przez chwilę, ostudź. Grillowane lub upieczone w piecyku piersi kurczaka pokrój w paseczki. Wymieszaj warzywa i mięso. Do majonezu dodaj sos chimichurri i cebulkę, wymieszaj i polej sałatkę. Podawaj schłodzoną.

Tortille
Na przyjęcie radzę zrobić większy zapas, bo pasują w zasadzie do wszystkiego. Można je podawać w całości lub pocięte na mniejsze trójkątne kawałki. Podstawowe składniki to mąka kukurydziana i ziemniaczana. W dużej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą z 2 łyżkami mąki kartoflanej i wodą. Wyrób elastyczne miękkie ciasto, które nie powinno przyklejać się do palców. Jeśli jest zbyt lepkie, dodaj trochę mąki, jeśli zbyt suche – wody.

Z ciasta uformuj kulę i odstaw na około 10 minut. Ciasto podziel na 10 jednakowych kawałków. Z każdego kawałka zrób kulkę, następnie rozwałkuj ją na okrągły placuszek o średnicy około 15 cm. Piecz na suchej patelni bez tłuszczu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż powstaną ciemne plamy. Jeśli placek się wybrzuszy, przyciśnij drugą patelnią. Tortille przechowujemy zawinięte w płócienną serwetkę. Przed podaniem można je lekko podgrzać w piecyku.

Źródło: Wróżka nr 1/2011
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl