Czy jest inna zupa, która smakuje nam równie wyśmienicie latem? Kolorowe, orzeźwiające, zdrowe. Uczta dla podniebienia i oka. Chłodna chwila relaksu w upalny dzień.
Nareszcie ciepło! Chodzę z moimi psami na spacer na pobliskie łąki, a tam… kolorowa różnorodność. To nie tylko inspiracja do malowania pejzaży. Dla mnie to także inspiracja kulinarna. Łąka to wspaniała naturalna spiżarnia. Możemy użyć z niej wszystkiego lub prawie wszystkiego – szczawiu, szpinaku, lubczyku, pokrzyw, dzikiego kopru, tymianku, dzikiego czosnku. Psy zdyszane biegną do stawku, aby zanurzyć brzuchy w chłodnej wodzie, a ja myślę o obiedzie. Nie mam ochoty na żadne ciężkie dania, odczuwam potrzebę czegoś kolorowego, lekkiego, kwaskowego, chrupiącego.
Wiem! Zrobię chłodnik! Będzie zielono, pachnąco i chłodno. Niezależnie od dyskusji o zmianach klimatu, globalnym ociepleniu lub jego braku lato w końcu nadejdzie. Wtedy czas sięgnąć do wieszcza: „wtenczas wszyscy siedli, i chołodziec litewski milcząc żwawo jedli”. Tak pisał Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”, potwierdzając, że chłodnik orzeźwiał Litwinów i Polaków, przynajmniej od pierwszej połowy XIX wieku.
Chłodniki, od gęstych warzywnych po lekkie owocowe, są idealne na letnie dni – orzeźwiają. Moje dzieci uwielbiają klasyczny chłodnik botwinkowy. Robię też szczawiowy z jajkiem i łososiem, szpinakowy z rzodkiewką, chłodnik jabłkowy z groszkiem ptysiowym, czereśniowy czy poziomkowy – pycha! Niemniej nawet najbardziej zatwardziały patriota nie powinien wzbraniać się przed urokami kuchni innych narodów. Hiszpańskie gazpacho czy turecki tarator lub indyjska raita są cudownym dodatkiem i urozmaiceniem naszych lokalnych letnich chłodnych smaków.
Gazpacho andaluzyjskie klasyczne
Czosnek zmiażdż w moździerzu wraz z solą. Kilka kromek białego czerstwego pieczywa pokrój lub połam na drobne kawałki i dorzuć do czosnku. Dolewaj stopniowo kilka łyżek dobrej oliwy, ciągle mieszając, do uzyskania jednolitej pasty i odstaw na 20-30 minut. W tym czasie przygotuj warzywa: obrane ze skórki pomidory, surowy ogórek, zieloną paprykę. Część z nich (około 1/3) pokrój na bardzo drobne kawałki i odstaw do lodówki, a resztę zmiksuj wraz z wcześniej przygotowaną pastą chlebowo-czosnkową. Całość przetrzyj przez sito i dolej chłodną wodę oraz nieco sherry lub dobrego octu winnego. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Jeszcze raz wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Podawaj bardzo zimne z resztą pokrojonych w kostkę warzyw oraz grzankami z masłem.
Gazpacho migdałowe
Kilka plasterków białego czerstwego pieczywa namocz w zimnej wodzie. Obrane migdały i czosnek posiekaj i posól. Dodaj odciśnięte kawałki pieczywa, wlej 2-3 łyżki dobrej oliwy i zmiksuj na jednolitą masę. Wlej zimną przegotowaną wodę, zmieszaną pół na pół z mlekiem, dodaj nieco octu winnego do smaku i ponownie zmiksuj na gładko. Przypraw solą i pieprzem, odstaw do lodówki na około 2 godziny. Podawaj z połówkami białych winogron, posypane lekko zrumienionymi na patelni płatkami migdałów.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.