Szparagi klasyczne – odmiana francuska
Zazwyczaj podaję je w wersji z zielonymi szparagami.
Szparagi umyj, odetnij stwardniałe dolne końce. Zwiąż je w pęczki, aby nie wiotczały i włóż do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru, ugotuj pod przykryciem. Masło utrzyj z żółtkiem i niewielką ilością mąki ziemniaczanej, do mieszaniny wlewaj powoli kieliszek gorącego białego wina, szybko mieszając trzepaczką.
Naczynie wstaw do większego z wrzącą wodą i ubijaj na parze, aż masa zgęstnieje. Dopraw do smaku. Szparagi wyjmij, odsącz, rozwiąż pęczki, ułóż na półmisku i polej sosem. Na wierzch można rzucić piórka koperku. Świetne z chrupiącą bagietką i kieliszkiem białego chłodnego wina. W wersji włoskiej podano by szparagi na przykład z zielonym makaronem pappardelle i czarnymi oliwkami.
Szparagi z masłem limonkowym i rybą
Uroku i elegancji temu daniu dodaje ułożona na wierzchu odrobina czerwonego kawioru.
Szparagi ugotuj al dente w osolonym i osłodzonym wrzątku. Na patelni rozgrzej klarowane masło. Dodaj szczyptę listków tymianku (świetna jest odmiana cytrynowa) i sok z całej limonki, dopraw do smaku solą, białym pieprzem i pieprzem cayenne.
Na talerzu ułóż dzwonka wędzonego pstrąga lub siei, na wierzchu połóż szparagi, udekoruj kawiorem i polej limonowym masełkiem. Podawaj od razu!
Szparagi z orzechami i jajkiem
Szparagi obierz, a obierki zalej wodą i ugotuj. Jajka ugotuj na twardo w wywarze z łupin, aby nasiąknęły zapachem. Wywar przecedź, dodaj sok wyciśnięty z pół pomarańczy, lekko posól i zagotuj. Wrzuć obrane szparagi. Orzechy włoskie praż na sucho, aż zaczną wydzielać zapach, pognieć je lub drobno posiekaj. Jaja pokrój w drobną kostkę. Szparagi wyjmij i osącz, posyp jajkiem i polej roztopionym klarowanym masłem z dodatkiem orzechów. Znakomite z ciemnym pieczywem.
Grillowane szparagi
Włosi zjadają po prostu opiekane na ruszcie szparagi posmarowane oliwą i posypane sezamem bez uprzedniego gotowania – warunek: muszą być idealnie świeże!
Szparagi obgotuj w osolonym i lekko posłodzonym wrzątku. Zawiń każdy szparag osobno w cieniutki plasterek dobrego boczku. Lekko posyp świeżym majerankiem i grilluj, aż boczek się ładnie przyrumieni.
Omlet ze szparagami
Idealny na niedzielne majowe śniadanie.
Ugotuj szparagi al dente. Żółtka oddziel od białek. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Żółtka ubij z dodatkiem łyżki mąki. Obie masy połącz. Dodaj pokrojoną w małe kawałki cebulę oraz starty wyrazisty żółty ser. Szparagi odsącz z wody i większe pokrój na 2-3 równe kawałki. Omlet smaż na maśle, a pod koniec poukładaj na wierzchu pokrojone szparagi. Omlet można lekko dopiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Podawaj posypany natką pietruszki.
Białe szparagi z cheddarem
Anglicy nie słyną z doskonałej kuchni, lecz ten prosty pomysł na szparagi jest miłą niespodzianką.
Białe szparagi obierz ze skórki. Zblanszuj je w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp pieprzem, solą i skrop dobrą oliwą. Posyp serem cheddar i delikatnie przemieszaj. Piecz około pół godziny w dobrze nagrzanym piekarniku.
Szparagi z truskawkami
A oto mały szparagowy deser!
Szparagi ugotuj we wrzątku z niewielką ilością cukru i odrobiną soli, odcedź, pokrój na kawałki długości około 2 cm. Ochłodź i skrop sokiem z cytryny. Ładne truskawki przekrój na połówki, lekko posłodź i wymieszaj ze szparagami. Na wierzchu ułóż nieco dobrej gęstej śmietany. Całość posyp mielonym kardamonem.
Urszula Duda-Szelińska
Z zawodu biolog, gotuje z zamiłowania.
Twierdzi, że to natura przyrodnika
pomaga jej odkrywać smaki i zapachy świata.
fot. shutterstock, stockfood/free
dla zalogowanych użytkowników serwisu.