Rozdrobnij w mikserze kawałki szynki, dodaj majonez i dobrą musztardę, mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Dopraw solą i świeżo zmielonym zielonym pieprzem.
Na arkuszu plastikowej folii rozłóż plasterki prosciutto, tak aby brzegi trochę na siebie zachodziły. Cienką warstwą rozprowadź na nich farsz. Zroluj kawałki wzdłuż arkusza i włóż do zamrażarki na około 10-15 minut, aby szynka stwardniała.
Po schłodzeniu odwiń roladę z folii i pokrój na cienkie plasterki. Świetnie wygląda na półmisku w towarzystwie domowych kwaszonych ogóreczków lub korniszonów pokrojonych w słupki.
Filiżankę suszonych śliwek bez pestek zalej kieliszkiem portwajnu lub innego ciężkiego deserowego wina. Podgrzej w garnuszku i pozostaw, aby napęczniały.
Filety z piersi kurczaka natrzyj solą i pieprzem. Gdy śliwki wchłoną cały portwajn, posiekaj je drobno, aby powstała jednolita masa, dodaj łyżeczkę sosu sojowego i dużą szczyptę suszonego tymianku. Natnij filety wzdłuż, do środka włóż masę śliwkową i zepnij wykałaczką. Obsmaż filety na patelni na rumiano, a następnie owiń w folię aluminiową i dopiecz w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Po przestygnięciu, przed rozpoczęciem przyjęcia pokrój w plasterki i ułóż na półmisku w towarzystwie marynowanej gruszki.
Jajka to nieodzowny element śniadania. Pikantna musztarda w kremie i kapary dodają energii.
Ugotuj jaja na twardo, obierz i przekrój na połowy. Wyjmij żółtka i w miseczce zmiksuj z kwaśną śmietaną, ostrą i łagodną musztardą, kaparami, pieprzem i kilkoma kroplami sosu Worcester na gładką masę. Na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty ułóż połówki białek i ze szprycy lub łyżeczką nałóż musztardowy krem. Można dla koloru udekorować jajka małymi koktajlowymi pomidorkami.
Rozmroź gotowe francuskie ciasto i delikatnie je rozwałkuj. Nasiona pinii zmiksuj z niewielką ilością soku z cytryny, olejem winogronowym lub innym (bez zapachu), dodając do orzeszków starty parmezan w proporcji 1 : 1. Pastę wyłóż na ciasto i zwiń w roladę. Pokrój na centymetrowe plasterki i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku do zrumienienia. Nasiona pinii można zastąpić makiem, sezamem, a pastę przyprawić na przykład pesto lub pastą pomidorowo-paprykową. Zamiast rolady można także upiec paluszki, przekładając dwie warstwy ciasta masą, a następnie pokroić w paski i skręcić przed pieczeniem kilka razy.
Suszone prawdziwki wymieszaj ze zmielonymi surowymi pieczarkami, posól, dokładnie wymieszaj i pozostaw na noc w chłodzie. Następnego dnia w dużym garnku zagotuj mus grzybowy w wywarze jarzynowym, dodając kilka ziaren pieprzu, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i odrobinę tymianku, zmniejsz ogień i gotuj wywar przez dwie godziny. Przecedź na sicie z gazą. Do esencji grzybowej dodaj słuszny kieliszek sherry.
Przed podaniem dobrze podgrzej, a do wazy wrzuć kilka pokrojonych na cieniutkie plasterki surowych pieczarek.
Dwie lub trzy pomarańcze obierz i wyfiletuj. Z kolejnych 2-3 wyciśnij sok. Do soku dodaj kieliszek dobrego likieru pomarańczowego. W garnuszku rozkrusz niewielki wałeczek marcepanu, utrzyj, dodając powoli sok z likierem. Dosłódź 2 łyżkami łagodnego miodu i ubij wszystko na krem. Do masy dodawaj powoli kubeczek (około 300 g) gęstego naturalnego jogurtu, ucierając na gładką masę. Dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę i odstaw w chłodne miejsce. Gdy masa zacznie lekko tężeć, wmieszaj filiżankę ubitej na sztywno słodkiej śmietanki i pokrojone na niewielkie kawałki wyfiletowane pomarańcze. Całą masę można umieścić w pierścieniowatej formie i schłodzić. Podamy wtedy jeden wspaniały ring śmietanowo-pomarańczowy. Ja wolę jednak małe foremki, nawet takie po jogurtach dla dzieci – pięknie wyglądają wyjęte z nich białe kopczyki udekorowane cząsteczką pomarańczy i zielonymi zmielonymi pistacjami.
Bolo do rei, czyli ciasto króla, portugalski, pięknie udekorowany brat keksu jest ozdobą karnawałowego bufetu.
Podstawa to dobry, sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe. Ciekawe są dodatki smakowe i wykończenie.
Wymieszaj kandyzowane skórki cytryny i pomarańczy, kandyzowany ananas, kandyzowaną papaję, złote rodzynki i „orzeszki” piniowe, wszystko zalej około pół szklanki porto, zostaw na kilka godzin.
Dodaj bakalie oraz otartą skórkę z cytryny i pomarańczy do podstawowego ciasta drożdżowego w ostatniej fazie jego wyrabiania. Pozostaw znów do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, trzeba koniecznie uderzyć ciastem o blat, aby je „odgazować”. Z ciasta formujemy oponę, pozostawiając otwór w środku. Dobrze jest na czas pieczenia wstawić w otwór żaroodporną miseczkę, aby ciasto nie zarosło. Kiedy ciasto podwoi objętość, wstaw je do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz, aż będzie złote. Jeszcze ciepłe smaruj syropem zrobionym ze szklanki konfitury pomarańczowej zagotowanej z 2 łyżkami wody. Gdy wystygnie, jeszcze raz posmaruj syropem i udekoruj ugotowanymi w syropie cukrowym cienkimi plasterkami cytryny i pomarańczy. Na szczycie „korony” przyklej rubinowe i szmaragdowe kandyzowane czereśnie.
Fot.: Stockfoos/Free
dla zalogowanych użytkowników serwisu.