Szampańskie śniadanie

Roladki z prosciutto

Rozdrobnij w mikserze kawałki szynki, dodaj majonez i dobrą musztardę, mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Dopraw solą i świeżo zmielonym zielonym pieprzem.
Na arkuszu plastikowej folii rozłóż plasterki prosciutto, tak aby brzegi trochę na siebie zachodziły. Cienką warstwą rozprowadź na nich farsz. Zroluj kawałki wzdłuż arkusza i włóż do zamrażarki na około 10-15 minut, aby szynka stwardniała.
Po schłodzeniu odwiń roladę z folii i pokrój na cienkie plasterki. Świetnie wygląda na półmisku w towarzystwie domowych kwaszonych ogóreczków lub korniszonów pokrojonych w słupki.

Nadziewane filety z kurczaka

Filiżankę suszonych śliwek bez pestek zalej kieliszkiem portwajnu lub innego ciężkiego deserowego wina. Podgrzej w garnuszku i pozostaw, aby napęczniały.
Filety z piersi kurczaka natrzyj solą i pieprzem. Gdy śliwki wchłoną cały portwajn, posiekaj je drobno, aby powstała jednolita masa, dodaj łyżeczkę sosu sojowego i dużą szczyptę suszonego tymianku. Natnij filety wzdłuż, do środka włóż masę śliwkową i zepnij wykałaczką. Obsmaż filety na patelni na rumiano, a następnie owiń w folię aluminiową i dopiecz w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Po przestygnięciu, przed rozpoczęciem przyjęcia pokrój w plasterki i ułóż na półmisku w towarzystwie marynowanej gruszki.

reklama

Jajka z krememJajka z kremem

Jajka to nieodzowny element śniadania. Pikantna musztarda w kremie i kapary dodają energii.
Ugotuj jaja na twardo, obierz i przekrój na połowy. Wyjmij żółtka i w miseczce zmiksuj z kwaśną śmietaną, ostrą i łagodną musztardą, kaparami, pieprzem i kilkoma kroplami sosu Worcester na gładką masę. Na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty ułóż połówki białek i ze szprycy lub łyżeczką nałóż musztardowy krem. Można dla koloru udekorować jajka małymi koktajlowymi pomidorkami.

Francuskie „przegryzki”

Rozmroź gotowe francuskie ciasto i delikatnie je rozwałkuj. Nasiona pinii zmiksuj z niewielką ilością soku z cytryny, olejem winogronowym lub innym (bez zapachu), dodając do orzeszków starty parmezan w proporcji 1 : 1. Pastę wyłóż na ciasto i zwiń w roladę. Pokrój na centymetrowe plasterki i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku do zrumienienia. Nasiona pinii można zastąpić makiem, sezamem, a pastę przyprawić na przykład pesto lub pastą pomidorowo-paprykową. Zamiast rolady można także upiec paluszki, przekładając dwie warstwy ciasta masą, a następnie pokroić w paski i skręcić przed pieczeniem kilka razy.

Wytworna zupa grzybowa

Suszone prawdziwki wymieszaj ze zmielonymi surowymi pieczarkami, posól, dokładnie wymieszaj i pozostaw na noc w chłodzie. Następnego dnia w dużym garnku zagotuj mus grzybowy w wywarze jarzynowym, dodając kilka ziaren pieprzu, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i odrobinę tymianku, zmniejsz ogień i gotuj wywar przez dwie godziny. Przecedź na sicie z gazą. Do esencji grzybowej dodaj słuszny kieliszek sherry.
Przed podaniem dobrze podgrzej, a do wazy wrzuć kilka pokrojonych na cieniutkie plasterki surowych pieczarek.

Deserek pomarańczowy

Dwie lub trzy pomarańcze obierz i wyfiletuj. Z kolejnych 2-3 wyciśnij sok. Do soku dodaj kieliszek dobrego likieru pomarańczowego. W garnuszku rozkrusz niewielki wałeczek marcepanu, utrzyj, dodając powoli sok z likierem. Dosłódź 2 łyżkami łagodnego miodu i ubij wszystko na krem. Do masy dodawaj powoli kubeczek (około 300 g) gęstego naturalnego jogurtu, ucierając na gładką masę. Dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę i odstaw w chłodne miejsce. Gdy masa zacznie lekko tężeć, wmieszaj filiżankę ubitej na sztywno słodkiej śmietanki i pokrojone na niewielkie kawałki wyfiletowane pomarańcze. Całą masę można umieścić w pierścieniowatej formie i schłodzić. Podamy wtedy jeden wspaniały ring śmietanowo-pomarańczowy. Ja wolę jednak małe foremki, nawet takie po jogurtach dla dzieci – pięknie wyglądają wyjęte z nich białe kopczyki udekorowane cząsteczką pomarańczy i zielonymi zmielonymi pistacjami.

Ciasto króla

Bolo do rei, czyli ciasto króla, portugalski, pięknie udekorowany brat keksu jest ozdobą karnawałowego bufetu.
Podstawa to dobry, sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe. Ciekawe są dodatki smakowe i wykończenie.
Wymieszaj kandyzowane skórki cytryny i pomarańczy, kandyzowany ananas, kandyzowaną papaję, złote rodzynki i „orzeszki” piniowe, wszystko zalej około pół szklanki porto, zostaw na kilka godzin.

Dodaj bakalie oraz otartą skórkę z cytryny i pomarańczy do podstawowego ciasta drożdżowego w ostatniej fazie jego wyrabiania. Pozostaw znów do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, trzeba koniecznie uderzyć ciastem o blat, aby je „odgazować”. Z ciasta formujemy oponę, pozostawiając otwór w środku. Dobrze jest na czas pieczenia wstawić w otwór żaroodporną miseczkę, aby ciasto nie zarosło. Kiedy ciasto podwoi objętość, wstaw je do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz, aż będzie złote. Jeszcze ciepłe smaruj syropem zrobionym ze szklanki konfitury pomarańczowej zagotowanej z 2 łyżkami wody. Gdy wystygnie, jeszcze raz posmaruj syropem i udekoruj ugotowanymi w syropie cukrowym cienkimi plasterkami cytryny i pomarańczy. Na szczycie „korony” przyklej rubinowe i szmaragdowe kandyzowane czereśnie.


Fot.: Stockfoos/Free

Źródło: Wróżka nr 1/2010
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Promocja wróżka