• 500 g zielonej soczewicy
• 100 g boczku
• 2 cebule
• 2 łodygi selera naciowego
• puszka pomidorów w zalewie
• 1,5 litra bulionu
• 500 g surowej kiełbasy polskiej
• 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
• 1 łyżka masła
• sól, pieprz
Namocz soczewicę w letniej wodzie (najlepiej zrobić to poprzedniego dnia). Pokrój boczek w paseczki, posiekaj cebulę, drobno pokrój seler, widelcem rozgnieć pomidory w zalewie. Na łyżce oliwy przesmaż boczek, dodaj cebulę, kiedy się zezłoci, wrzuć seler. Podduś kilka minut. Dodaj odsączoną soczewicę i pomidory, zalej ciepłym bulionem, przykryj i gotuj godzinę na bardzo małym ogniu. Pokrój kiełbasę na 2-centymetrowe kawałki i przesmaż na 2 łyżkach oliwy, aż będzie chrupiąca. Przed końcem gotowania dopraw soczewicę solą i pieprzem oraz łyżką masła. Wymieszaj z kiełbaskami. Podawaj ze świeżą ciabatą.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.