Risotto z grzybami suszonymi

Risotto z grzybami suszonymi• 350 g ryżu do risotta (carnaroli lub arborio)
• 125 g masła
• 1 drobno posiekana cebula (zwykła złota)
• 1 szklanka białego wina wytrawnego (lub półwytrawnego)
• 50-70 g grzybów suszonych
• około 1,5 l bulionu grzybowego
• pieprz świeżo mielony
• 50 g utartego parmezanu (może też być pecorino lub grana padano)
• natka pietruszki albo świeży tymianek

W bulionie grzybowym ugotuj grzyby połamane na mniejsze (ale nie całkiem małe!) kawałki. W rondlu roztop 100 g masła. Wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż, mieszając, aż się zeszkli. Dodaj ryż. Podduś, mieszając, aż się zeszkli. Wlej wino, mieszaj, aż ryż wchłonie wino. Mieszając, stopniowo wlewaj bulion razem z grzybami. Po około 15-20 minutach dopraw pieprzem, startym parmezanem i pozostałym masłem. Przykryj na 3-5 minut. Posiekaj drobno pietruszkę lub tymianek. Wyłóż risotto na talerze. Obsyp posiekaną zieleniną i płatkami parmezanu. Podawaj z winem, które dodałaś do risotta. Do potraw dodawaj tylko takie wino, które chciałabyś wypić. Nie psuj jedzenia niedobrym winem!

reklama
Źródło: Wróżka nr 3/2010
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl