Jak parzyć herbatę?
Zaopatrzyliśmy się w listki ulubionej herbaty i… co teraz? Nie wystarczy przełożyć je do kubka i zalać wrzątkiem!
Woda. Najlepsza będzie źródlana, niegazowana i niemineralizowana. Dobrze sprawdzi się też woda filtrowana. Dobrej gatunkowo herbaty lepiej nie zalewać twardą i chlorowaną wodą z kranu. Przy czym uwaga: gotujemy ją tylko raz!
Temperatura. Czarną herbatę zalewamy wrzątkiem.
Czerwoną wrzątkiem lub prawie wrzątkiem.
Zieloną wodą o temperaturze 60-80 st. C, a białą – 85°C.
Czajniczek. Jedną porcję herbaty zalewamy około 220 ml wody. Warto jej strumień skierować bezpośrednio na listki lub torebkę, takie „poruszenie” sprawi, że liście chętniej oddadzą swój smak i aromat naparowi. Po około minucie napar należy zamieszać.
Czas. Najlepiej sprawdzić, jaki czas parzenia poleca producent. Standardowo czarną herbatę parzy się 3-5 minut (im krócej,
tym napar bardziej pobudza, im dłużej, tym bardziej odpręża).
Czerwoną i zieloną 2-3 minuty, a białą 3-7 minut. Po upływie wyznaczonego czasu przelewamy napar do filiżanek lub usuwamy z czajniczka torebkę (nie wyciskamy jej).
Herbaty z całego świata
Krzewy Camellia sinensis rosną w różnych częściach świata. W zależności od położenia, sposobu uprawy i przygotowania z zielonych listków powstają różne gatunki herbaty.
CHINY
Yunnan. Najbardziej znana i najpopularniejsza herbata na świecie. Prowincja, w której powstaje, uważana jest za kolebkę herbaty.
Keemun. Herbata ta wymaga w procesie produkcji ogromnej pieczołowitości. Nie wolno złamać ciasno zwijanych cienkich pasemek liści.
Herbata jaśminowa. Zielona herbata aromatyzowana kwiatami jaśminu. Powstaje przez wymieszanie kwiatów z wysuszonymi liśćmi herbaty w ściśle określonych proporcjach. Takie suszenie i przenikanie aromatu może trwać nawet kilkadziesiąt godzin.
~green_t